Újabb MNB-Fidesz csörte

2012.01.02. 17:16

Újabb szóváltás alakult ki a jegybank és a Fidesz között, miután az MNB reggel közzétett adatai alapján az államadósság 16 éve nem látott szintre, a GDP 82,6 százalékára emelkedett.

Az adatok megjelnése után nem sokkal Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője így reagált az adatokra: "A Magyar Nemzeti Bank idevonatkozó nyilatkozatairól azt gondolom, hogy sajnos nem szakmai alapon születnek, és legkevésbé sem szolgálják Magyarország érdekeit. Ezekben a nyilatkozatokban az almát a körtével akarják összehasonlítani: a bruttó hazai terméket ugyanis forintban mérik, az államadósság egy jelentős része pedig - és ez a szocialista kormányok egyik nagy bűne - devizában van" - mondta az MTI-nek a politikus.

"A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője mai, a jegybanki alapfeladatok ellátásával kapcsolatos nyilatkozatát. A jegybank az államadósság számítását évek óta az uniós módszertannak megfelelően végzi" - reagált egy mondatban az Indexnek  Selmeczi szavaira a jegybank .

Mindenesetre tény: a Fidesz szóvivőjének mondatai azért is meglepőek, mert az államadósság mérésének bevett módja a GDP-hez való viszonyítás - ez a viszonyszám szerepel a maastrichti kritériumokban, így válik összehasonlíthatóvá más országokkal az adósság mértéke, ráadásul a kormányfő is rendeszeresen a GDP-hez viszonyítva határozza meg a kormány adósságcéljait és a 2016-tól életbe lépő alkotmányos korlát is így szabja meg az államadósság maximumát.