Csúszik a MÁV-Volán házasság

2012.01.03. 14:26

Bár a korábbi ígéretek szerint 2012. január 2-án kellett volna megalakulnia a MÁV-ot a Volán-társaságokkal egyesítő Nemzeti Közlekedési Holdingnak, ez nem történt meg - írja az iho.hu. A lappal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, hogy a folyamat megindítása legkorábban 2012 második negyedévében várható.

A csúszás oka az NFM szerint, hogy „a MÁV teljes körű adósságkonszolidációjának elmaradása, a fennmaradó banki kötelezettségek, jelzálogok az eredeti tervek és ütemezés felülvizsgálatát teszik szükségessé. A szervezeti átalakítás tartalmát, lehetséges módját a megváltozott keretfeltételekhez kell igazítani”.

A közlekedési társaságok közös irányítás alá vonása régóta terv. Az első konkrét lépés 2010 janurájában történt, amikor megalakult hat buszos közlekedési konzorcium. Az összevonás kapcsán mintegy 800 millió forint megtakarítással számolt az állam, azonban a konzorciumok működése hamar lekerült a napirendről, ezt jól jelzi, hogy mindössze a Nordbusnak készült el a honlapja, ahol a legfrisebb bejegyzés 2010 februári.

A konzorciumok helyett 2011 nyarán az állam már egy Nemzeti Közlekedési Holding megalakításában látta a megoldást. A Nemzeti Közlekedési Holdingot eredtileg a MÁV Zrt., illetve 24 Volán-társaság integrálásával hozták volna létre, de volt olyan ötlet is, hogy a BKV Zrt. is bekapcsolódna. Ez utóbbi ötlet hamvába holt, még az előtt elvetették, hogy napirendre került volna a kérdés.

Az eredeti koncepció szerint, a holding keretében szeretné a kormányzat megszüntetni a párhuzamos közúti-vasúti közlekedést, a szakemberek szerint ezt azonban holding nélkül is meg lehetne tenni, mivel állami cégekről van szó.