Borzasztó drágán veszik a magyar adósságot

Portfolio
2012.01.05. 12:43
A mára tervezett 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukciótól távolmaradtak a vevők. A hozamszint 9,96 százalékra ugrott, amelyre bő 3 éve nem akadt példa. Az eredmény persze az elmúlt napok fényében nem meglepő, ugyanakkor a kérdés továbbra is a jövőkép alakulása.

9,96 százalékos átlaghozam mellett 35 milliárd forintnyi 12 hónapos diszkontkincstárjegyet adott el mai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ. Az adósságkezelő 45 milliárd forintnyit tervezett eladni, de az elsődleges forgalmazók csak 41,62 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be. Feltehetően a befektetői aggodalmak csillapítása miatt nem fújta le az aukciót az ÁKK. A döntésben persze az állam finanszírozási szükséglete is szerepet játszhatott, és emiatt nem utasította el a rendkívül magas hozamajánlatokat az ÁKK.

Az elfogadott ajánlatok hozama extrém széles tartományban, 9,00 százalék és 10,50 százalék között szóródott és ezek mellett alakult ki a 9,96 százalékos átlaghozam. Ez 116 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci 12 hónapos referenciahozamnál és 205 bázisponttal haladja meg a két héttel ezelőtti legutóbbi hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamát. Utolsjára 2009. április közepén volt ilyen magas az aukciós átlaghozam. A jegybanki alapkamat 7 százalékos, a határidős kamatláb-megállapodások 150-200 bázispontos mértékű kamatemelést áraznak a jegybanktól 1-3 hónapos időtávra.

A piaci szereplők véleménye megoszlik abban a tekintetben, hogy mi vezetett a mostani helyzet kialakulásához, annyi azonban bizonyos, hogy sok kérdőjel gyűlt fel. A jegybankkal kapcsolatos parázs vita, a devizatartalék ügyének napi szintű emlegetése, a költségvetéssel és államadóssággal kapcsolatos témák fokozatosan bizonytalanították el a befektetőket ebben a hangulatban, áll az Equilor Zrt. elemzésében.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyre csökken a gyors és hatásos megoldás esélye. A kormányzati képviselők nyilatkozatai egyre több kételyt ébresztenek, ez pedig oda vezethet, hogy a befektetők bármilyen állami intézkedés nélkül is felteszik kezüket és kivonják tőkéjüket a részvény és/vagy kötvénypiacról.

A helyzet részbeni rendezéséhez minél előbb egységes fellépésre van szükség kormányzati oldalról, ami érdemben csökkenti az EU-IMF megállapodással kapcsolatos homályt. Jelenleg a január végi, február eleji tárgyalássorozat látszik valószínűnek, de a befektetők egyre kevésbé hiszik el, hogy a kormányzat valóban meg akar állapodni a nemzetközi szervezetekkel és ennek hatására a forint ma reggel újabb mélypontra került az euróval szemben.