A kormány garantálja a bankbetéteket

2012.01.06. 09:29

A kabinet garantálja a magánszemélyek bankbetéteit, jelentette ki a kormányszóvivő pénteken az MTI tudósítása szerint. Az m1 Ma reggel című műsorában arra a felvetésre, hogy az ellenzék szerint fennáll a veszélye annak, hogy az állam rá akarja tenni a kezét a magánbetétekre, Giró-Szász András úgy reagált: a kormány határozottan cáfol minden olyan hírt, amely ilyen lépésekről szól. Hozzátette, felelőtlen magatartásnak tartja, amikor vezető politikusok így riogatnak.

Közölte azt is, hogy a jegybanki devizatartalékhoz „abban a formában semmilyen módon nem kíván hozzányúlni - nem is nyúlhat hozzá - a magyar kormány", amelyről szintén az ellenzék riogat.

Csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás már említette, számos pletyka terjeng a közvéleményben a bankokkal kapcsolatban, a kormány arról tárgyal a bankokkal, az MNB és a PSZÁF képviselőivel, hogy az alaptalan rémhírek terjedését hogyan gátolják meg.

Délután a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a szokásos egyeztetési gyakorlatnak megfelelően csütörtökön Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megbeszélést folytatott a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagjaival, amelyen Simor András, az MNB elnöke és Szász Károly, a PSZAF elnöke mellett részt vett Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke is.

Az egyeztetésen áttekinttették a pénzügyi közvetítőrendszer folyamatait és teljes mértékben egyetértettek abban, hogy az a feladatait zavartalanul ellátja, a magyar bankrendszer tőkeerős és stabil, jelentős tartalékokkal rendelkezik a kedvezőtlen külső hatások kivédésére.

A kormányszóvivő szólt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatandó tárgyalásokról is, és azt mondta: eddig is egyértelmű volt a magyar kormány álláspontja, a kabinet eddig is megállapodásra törekedett. Hozzátette továbbá, hogy decemberben az IMF és az EU delegációja nem idő előtt utazott haza az előkészítő tárgyalásokról.

A kifogásolt új jegybanktörvényről szólva felidézte: az Európai Központi Bank 15 észrevételéből 13-at az Országgyűlés beépített a jogszabályba. A maradék pontokkal, vagyis a monetáris tanács bővítésével, illetve az új alelnök kinevezésével, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése fizetésének korlátozásával kapcsolatban kifejtette: 2004-2005-ben senkinek nem volt problémája az unióban azzal, hogy a Gyurcsány-kormány megemelte a monetáris tanács tagjainak és az alelnököknek a számát.

A fizetésekkel kapcsolatban pedig megjegyezte: tavaly Litvániában az ország parlamentje 30 százalékkal mérsékelte a litván jegybankelnök fizetését, és az Európai Bizottságnak „egy rossz szava nem volt". Arra, hogy az új szabályok szerint a miniszterelnök jelölhet jegybankalelnököt, úgy reagált: Németországban is a kancellár javaslatára nevezi ki az államfő a német jegybank elnökét és alelnökeit.

Arra a kérdésre, hogy ha az említett passzusok módosítása lesz-e a nemzetközi szervezetek feltétele, megteszik-e a változtatást, Giró-Szász András azt válaszolta: ezt a tárgyalóasztal mellett kell megvitatni, és rossz stratégia lenne előre nyilatkozni.

Tájékoztatása szerint a tárgyalásokat vezető Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter szombaton utazik el Washingtonba, hogy megbeszéléseket folytasson a valutaalap vezetésével, Brüsszellel pedig még zajlik az időpont-egyeztetés.