Jövő pénteken tárgyal Fellegi Brüsszelben

2012.01.10. 13:18 Módosítva: 2012.01.10. 13:23

Január 20-ára kapott időpontot Fellegi Tamás, a magyar tárgyalódelegáció vezetője az Európai Unió pénzügyi biztosától – jelentette be a keddi tájékoztatón Amadeu Altafaj-Tardio, Olli Rehn szóvivője. A Portfolio.hu beszámolója szerint Altafaj kérdésre válaszolva a jövő heti tárgyalások témája között említette a magyar kormány által, a túlzott hiány eljárás keretében tett legutóbbi lépéseket. Erről reményei szerint Olli Rehn uniós biztos személyesen ad majd hamarosan tájékoztatást. Emellett az egyeztetések napirendjén lesz még Magyarország hitelkérelme és az új jegybanktörvény is.

Fellegi Tamás már hétfőn megbeszéléseket kezdett Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF). A miniszter a héten többször egyeztet az IMF vezetőivel, csütörtökön tárgyal Christine Lagarde IMF-főigazgatóval, és találkozik az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel is. A múlt héten még úgy tűnt, hogy az egyébként csak informális, az érdemi tárgyalásokat megelőző egyeztetés – a decemberben Budapesten félbeszakadt megbeszélések folytatása – január 11-én, szerdán kezdődik. Nemcsak az időpont változott, hanem a program is, eredetileg ugyanis az amerikai külügyi vezetőkkel nem terveztek találkozót.

Fellegi mellett Washingtonba utazott Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke és Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára is. Orbán Viktor szavai szerint Fellegi „minden olyan hitelformát elfogadhat”, amely segíti Magyarországot, hogy továbbra is a piacokról finanszírozza magát.

Míg Fellegi a Valutaalapot győzködi, Martonyi János külügyminiszter az uniós külügyminisztereknek és az Európai Bizottságnak írt levelet. A levél előzménye az volt, hogy hétfőn Olli Rehn azt mondta: a jegybanki függetlenség és a jegybanktörvény „egyike lesz az előfeltételeknek". Martonyi most azt írta: „nem jelent presztízskérdést az sem, ha szükségessé válik bármely szabályozás módosítása a Bizottság véleménye alapján”, bár megjegyezte: sokszor a tények pontos ismerete nélkül kritizálták az országot.