A nagyvállalatok is IMF-megállapodást sürgetnek

2012.01.17. 15:41 Módosítva: 2012.01.17. 15:41

Magyarország nemzetközi megítélése mára a gazdasági mutatók által indokoltnál is rosszabbá vált, ez pedig a bizalom hiányának a jele - olvasható a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) állásfoglalásában.

A közlemény figyelmezteti a kormányt, hogy tudomásul kell vennie: a jelenlegi, kiszámíthatatlanul változó világban a nemzetközi közösség pozitív megítélése minden korábbinál fontosabb. Az elvesztett bizalom visszanyerése nemcsak az EU, a nemzeti kormányok és az IMF, hanem a működő tőke és a pénzügyi befektetők vonatkozásában is létfontosságú. A Magyarországon működő vállalatok sikerének – sokszor napi szinten – elengedhetetlen feltétele a nemzetközi bizalom helyreállítása.

A bizalom helyreállítása érdekében az MGYOSZ a következő javaslatokat fogalmazza meg a Kormány számára:

  • A lehető legrövidebb idő alatt állapodjunk meg az EU-val és az IMF-fel az ország finanszírozásának biztosítása érdekében.
  • Tartsunk fenn folyamatos formális és informális jó viszonyt a nemzetközi szereplőkkel.
  • A kormányzat kössön tartós békét a bankokkal, és tegye érdekeltté őket a vállalati finanszírozás érdemi bővítésében.
  • Minél hamarabb induljon be az érdemi munka a versenyszféra most alakuló állandó konzultációs fórumán.  Ez a fórum lehetőséget ad úgy az előkészítés alatt álló szabályozások egyeztetésére, mint a már életbe lépett, de problematikus szabályozások utólagos hangolására.