Matolcsy egy hét haladékot kapott

2012.01.18. 13:21 Módosítva: 2012.01.18. 16:17

Bár az idei  költségvetést többször is újratervezték, az abban szereplő terveket az elmúlt hetekben több szakmai fórumon is megalapozatlannak nevezték, ráadásul a 2011-es egyenleg a december végén számoltnál is rosszabb lett 200 milliárddal. Ezek miatt kezdeményezték az ellenzéki pártok, hogy hallgassa meg Matolcsy Györgyöt a parlament költségvetési bizottsága, a nemzetgazdasági miniszternek az idei költségvetés tarthatóságáról kell meggyőznie a képviselőket. A meghallgatás most pénteken lett volna, de áttették jövő csütörtökre.

Matolcsy György kérésére halasztották el és tették át jövő csütörtökre a bizottsági meghallgatást - mondta Nyikos László, a bizottság jobbikos elnöke az MTI-nek. Ezen a héten számos eseményre kerül sor, a miniszter elfoglaltságai miatt kérte a halasztást – mondta az elnök. Kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: Matolcsy György a bizottsági ülés tervezett időpontjában kormányülésen vesz részt.

Az idei költségvetés újabb felülvizsgálatát nagyon sokan szorgalmazzák. Külföldről legkomolyabban az Európai Bizottság, amely túlzottdeficit-eljárás során vizsgálja a költségvetésünk középtávú fenntarthatóságát. Olli Rehn pénzügyi biztos múlt szerdán kemény szankciókat helyezett kilátásba, ha továbbra tudunk hitelesen stabil államháztartási terveket felmutatni. Ezek szerint 2013-tól felfüggeszthetik a a kohéziós alap támogatásait, ha Magyarország nem tudja 3 százalék alá vinni a költségvetési hiányt. Ehhez nem elég egyszeri tételekkel kiigazítani, az eljárás lényege az országok fenntartható pályára állítása.

Itthon a Költségvetési Tanács (KT), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is jelezte, több, a tervben szereplő szám megalapozatlan lehet. A nemzetgazdasági miniszter az elfogadás előtt egy 320 milliárdos lyukat látott költségvetésben, amit többek közt zárolásokkal, a jövedéki adónak a tervezettnél is nagyobb emelésével és a megmaradt magánnyugdíjpénzek költségvetésbe csatornázásával próbált meg betömni.

Ez azonban nem elég, hívta fel a figyelmet költségvetés elfogadása után a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest (KFIB). A Haza és Haladás közpolitikai alapítvánnyal közös év végi sajtótájékoztatójukon Oszkó Péter volt pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, a 320 milliárdos kiigazításnak több olyan eleme is van, amelyek valójában nem okoznak tartós struktúrális egyensúlyjavulást, vagyis a 320 milliárd valójában kevesebb, de ha feltételezzük, hogy az intézkedéseknek valóban ekkora a hatása, számításaik szerint 80 milliárdos további kiigazításra akkor is szükség van.