Orbán: Az erő előtt meghajlunk

2012.01.18. 10:23 Módosítva: 2012.01.18. 13:01

„Hűek maradunk értékrendünkhöz és nemzetünkhöz, még akkor is, ha szembe fúj a szél” – mondta Orbán Viktor a Bildnek adott rövid interjúban. A német lapban „Magyarország eleget tesz az EU követeléseinek” címmel megjelent írásban a miniszterelnök ugyanakkor hozzátette, a szél már elérte az orkán erejét. A kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban a miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: „nyitottak és készek vagyunk minden problémáról tárgyalni, amelyeket az Európai Bizottság komoly érvekkel támaszt alá”.

A lap kifejtette: a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó törvény körüli vitában „Orbán kompromisszumkészséget mutatott”. A miniszterelnök a lapnak azt mondta, hogy „ebben az esetben az erő előtt hajlunk meg, nem pedig az érvek előtt”.

Leszögezte az MNB elnökének – akit az előző országgyűlés választott – mandátuma 2013-ig tart, és ezen nem is fog változni semmi sem. „Emellett van egy monetáris tanácsa a jegybanknak, tagjainak számát szintén az előző parlament határozta meg" - mondta Orbán, aki szerint az új jegybank-törvénnyel mindössze a tanács tagjainak számát emelnék meg. „Ha ezzel az Európai Uniónak problémái vannak, akkor készek vagyunk megfelelni a követeléseknek, még ha ez hátrányos is lesz a jegybanknak” – mondta.

Mint ismert, kedden döntött, és nyilvánosságra hozta konkrét kifogásait az Európai Bizottság a jegybanktörvény ügyében. Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarországgal szemben, ami az IMF-tárgyalásokat is hátráltathatja. A bizottság megfogalmazta konkrét kifogásait a jegybanktörvény kapcsán. Eszerint problémás, hogy a miniszter részt vehet a monetáris tanács ülésein, így lehetősége van belülről befolyásolni a döntéseket. Kifogásolták azt is, hogy a jegybanki ülések napirendjét előzetesen el kell küldeni a kormánynak, így az MNB nem folytathat bizalmas megbeszéléseket. A problémák közt volt emellett, hogy a jegybankelnökre vonatkozó fizetési plafon már most életbe lépett, pedig csak egy új elnökre vonatkozhatna a befolyásolás elkerülése miatt

„A jegybankelnöknek és a monetáris tanácsnak olyan esküt kell tenniük az ország és annak érdekeinek szolgálatára, ami problémás, tekintve hogy a jegybankelnök egyben az Európai Központi Bank kormányzótanácsának is tagja" – sorolták tovább a problémákat.

Ellentétes lehet az uniós joggal a jegybankelnök és a monetáris tanács tagjainak menesztéséről szóló szabályozás (a parlament is javasolhatja a monetáris tanács tagjának menesztését) és szintén problémás lehet a monetáris tanács kibővítése és egy újabb alelnök kinevezésének lehetősége.

Bár az MNB és a PSZÁF jövőbeni összeolvadását lehetővé tevő szabályozás a pénzügyi stabilitásról szóló sarkalatos törvényben önmagában nem problémás, az viszont igen, hogy az összevonás esetén a jegybankelnök az új szervezetben csak alelnöki rangot kapna, ami veszélyezteti a függetlenségét, szögezték le.