10 százalék feletti kamattal csalogatnak a bankok

2012.01.24. 11:16

Folyamatosan jelentik be a bankok az új lakossági lekötési konstrukciókat, amelyek 9 százalék feletti kamattal csalogatják az ügyfeleket. 2012. január 24-én 9 olyan banki ajánlat volt, melynek EBKM értéke elérte vagy meghaladta a 9 százalékot, míg  2012. január 15-én még csak kettő ilyet találhattunk.

A takarékszövetkezetek is felvették a kesztyűt, öt olyan ajánlat található a jokamat.hu-n mely eléri a 9 százalékot, sőt ebből három 10 százalék feletti EBKM-et ajánl. Az eurókamatok terén is megmozdult az állóvíz.

A fél éve még csak hosszú távra elérhető 4 százalékos vagy a feletti kamatot manapság már éven belüli lekötésre is megkaphatjuk (15 ilyen banki ajánlat van jelenleg). Amennyiben 1 évnél is tovább kívánjuk parkoltatni Eurónkat, már 5 százalék feletti EBKM-et is kaphatunk. A svájci frank és az amerikai dollár esetében nincs változás. A frankra a legjobb ajánlat a 2,5 százalék, míg a dollárra 3,25 százalék (EBKM).

devizanem bank, takarékszövetkezet EBKM
HUF MagNet Magyar Közösségi Bank 10,46%
EUR FHB Kereskedelmi Bank 5,00%
CHF CIB Bank 2,50%
USD Magyarországi Volksbank 3,25%
HUF Nyírbélteki Körzeti Takarékszövetkezet 10,14%
EUR Mecsekvidéke Takarékszövetkezet 4,50%
CHF Széchenyi István Hitelszövetkezet 2,50%
USD Alföld Takarék Szövetkezeti Hitelintézet 3,35%

Az EBKM és a hitelintézet által meghirdetett éves betéti kamatláb eltér egymástól abban, hogy míg a kamatlábakat – technikai okokból – általában 360 napra vetítve állapítják meg, addig az EBKM 365 nap elteltével mutatja az elhelyezett betét után fizetett kamatösszeg nagyságát.

A betétekre nemcsak a kamat jár, hanem a betétszámla kezeléséért a bank díjakat, jutalékokat, illetve egyéb költségeket is felszámíthat. Mivel ezek csökkentik a betétek hozamát, a tényleges hozam kisebb lehet, mint a bank által ígért kamat. Az EBKM ezeket a levonásokat is tartalmazza. Ezt a mutatót a bankok egységes számítási mód alapján kötelesek megállapítani. Ebből tudjuk meg egy-egy betét nettó hozamát, és ezek segítségével hasonlíthatjuk össze egymással a bankok kamatígéreteit. Érdemes tehát a névleges kamatláb helyett a bankok kínálatában ezt a mutatót keresni és egymással összehasonlítani.