A hipermarketekkel nem tárgyalnak az Erzsébetről?

2012.01.24. 15:19

„Sajnálatos módon arról kell tájékoztatást adnunk, hogy az elhangzott nyilatkozattal ellentétben az eddig eltelt időszakban az Erzsébet-utalványt kezelő Nemzeti Üdülési Alapítvány egyetlenegy nemzetközi kereskedelmi lánccal sem folytatott érdemi tárgyalásokat, egyeztetéseket" - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A szövetség ezzel Máthé Rékának, a Nemzeti Üdülési Szolgálat értékesítési vezetőjének a Magyar Rádió keddi adásában elhangzott nyilatkozatára utalt, ahol a műsorvezetőnek arra a felvetésére, miszerint egy hipermarket sincs az Erzsébet-utalvány elfogadóhelyek listáján, Máthé úgy reagált:  „Mint ahogy mondottam, tárgyalunk".

A szövetség közölte, nehéz elképzelni, hogy a nemzetközi élelmiszer kereskedelmi láncok ne keresték volna meg az alapítványt, de ott vagy elzárkóztak bármiféle kapcsolatfelvételtől, vagy lehetetlen feltételeket támasztottak az elfogadóhelyi lehetőségekről.

Az OKSZ úgy tudja, a hazai üzletláncokkal (CBA, Coop, Reál, Arzenál) három százalék elfogadóhelyi jutalékban állapodtak meg, a nemzetközi láncoknak - akikkel eddig szóba állt az alapítvány - hat százalékot ajánlottak. „Tudomásunk szerint az alapítvány szándékosan - feltehetően utasításra - zárkózik el az érdemi tárgyalásoktól a nemzetközi élelmiszerkereskedelmi láncokkal" - írták.

Szerintük mindez sajnálatos, mivel a nemzetközi élelmiszeráruházak részesedése az élelmiszerköltekezésben 50 százalék, így a vásárlók egy része pórul jár, ha esetleg nem tudja az Erzsébet-utalványt egy hipermarketben, vagy nemzetközi diszkontban beváltani.

Az OKSZ szerint nem igaz az a keddi rádiónyilatkozatban elhangzott állítás sem, miszerint az alapítvány minden olyan élelmiszerlánccal tárgyal, aki az országos lefedettséget elősegíti.

„A mai napon megvizsgáltuk az elfogadóhelyek listáját. A következő megvizsgált - véletlenszerűen kiválasztott - településeken egyetlen egy nemzetközi élelmiszer áruház sem szerepel az eddig közzétett listában: Budapest, Budaőrs, Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Siófok, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém,  Zalaegerszeg. Természetesen vigasztalódhat a vásárló, hiszen az elfogadóhelyek között akad bowling club, grand hotel, bringóhintó, gokart és rendezvényközpont, csokoladeoutlet, diszkó bár, játék és éjszakai bár, fagylalt kert, kalandpark, music club, aqua fit club, lovasakadémia, esküvőház” - írták.

A nemzetközi élelmiszerkereskedelmi áruházláncok pontosan dokumentálják tárgyalási kezdeményezéseiket és a kapott válaszokat. Mérlegelik azt a lehetőséget is, hogy megállapodás nélkül elfogadnak majd Erzsébet-utalványt, természetesen további lépésekre is felkészülnek, közölte az OKSZ.

A szövetség közleményében emlékeztetett: a magyar kormányfő kedden éppen arról tárgyal Brüsszelben, hogy miért kedvezőtlen azoknak a döntéseknek és eljárásoknak a nemzetközi visszhangja, melyek az unió irányelveivel ellentétes módon hátrányosan megkülönböztetik a nemzetközi beruházókat, befektetőket.