EBRD: Magyarország a legkiszolgáltatottabb

2012.01.24. 13:21

Rontotta Magyarországra vonatkozó előrejelzését az EBRD a kedden közzétett jelentésében. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a korábbi 0,5 százalékos növekedés helyett már 1,5 százalékos magyarországi recesszióra számít 2012-ben. A szervezet az egész régióra nézve is visszavette a növekedési várakozásait, alapvetően a közép- és délkelet-európai országok gazdaságának gyengülésére számít. Az OECD tavalyi várakozásai után ez a legborúlátóbb prognózis hazánkra.

A jelentés szerint az európai adósságválság fokozódása indokolja leginkább  pesszimistább várakozásokat. Hozzáteszik ugyanakkor hogy tavaly 4,5 százalékot vártak a régiótól, ami ezt meghaladva, 4,8 százalékkal nőtt. Az elemzés kiemeli, hogy a tavalyi harmadik negyedévben – 2009 óta először – az átalakuló térség egésze nettó tőkekiáramlást szenvedett el, és „úgy tűnik, hogy a nyugat-európai bankok már tavaly ősz óta folyamatosan építik le kitettségeiket a régióban”.

Ez különösen a közép-európai és a balti, illetve a délkelet-európai gazdaságok szempontjából aggasztó, mivel arra vall, hogy az euróövezeti válság térségi átszűrődése a banki érdekeltségeken keresztül már 2011 őszén megkezdődhetett.

Magyarországgal kapcsolatos indoklásukban hangsúlyozzák, hogy az ország másoknál inkább kiszolgáltatotabb az eurózónának és a nemzeti valuta árfolyamingadozásának. A külső sokkokat pedig felerősítette „egy sor, a befektetőket nyugtalanító gazdaságpolitikai hiba”. A romló kilátásokban emellett náluk komoly szerepe van az IMF/EU hiteltárgyalások elhúzódásának is. A Nemzeti Bank várható további kamatemelése pedig méginkább visszafogja majd a gazdaságot – áll az előrejelzésben.