Dux: Adóelkerülésre tanítják a közgazdászokat

2012.01.24. 11:41
D ABA20111123009
Fotó: Manek Attila

Sajátos példán keresztül világította meg az államilag finanszírozott jogász és közgazdászképzés drasztikus csökkentését Dux László tegnap este az MTV műsorában. A leköszönő felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint az államnak nem kell az adóelkerülésből élő közgazdászok képzését fizetni.

"Egy nagyon kézenfekvő példán lehet megvilágítani, mondjuk a közgazdászképzésben megtanítják a diákokat az adóelkerülési technikára. Ezután egy hallgató elmegy a NAV-hoz vagy a Pénzügyminisztériumba és ott ezeknek a kiskapuknak a bezárására használja a tudását, akkor teljesen indokolt, hogy az adófizetők pénzéből ezt visszatérítik. Ha ő elmegy egy olyan céghez, amely kihasználja ezeket a kiskapukat, az egyáltalán nem logikus, hogy azt miért kellene az adófizetőknek finanszírozni" - fejtette ki indoklásként a volt helyettes államtitkár.

Dux László megindokolta azt is, hogy akkor miért van egyáltalán államilag finanszírozott hely a közgazdászoknál. A megmaradt 250 hely a szakma kérésére makrogazdasági, tehát úgymond a közgazdaságtudomány művelésére van szánva - tette hozzá. A beszélgetés során a felsőoktatási helyek általános leépítését elsősorban a válsággal és demográfiai mutatókkal indokolta.