Orbán: Nem a végtörlesztés a legkedvezőbb megoldás

2012.01.24. 11:00

A végtörlesztésnél kedvezőbb megoldást talált a kabinet a közszolgálatban dolgozók „devizahitel-csapdából történő kimentésére" - egyebek mellett erről ír Orbán Viktor kormányfő a közszféra érintett munkavállalóinak szóló újabb levelében.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden elmondta, a leveleket ezen a héten postázzák, a közszolgálatban dolgozók pedig legkésőbb a hét végén, jövő hét elején meg is kapják azokat. A levélben a miniszterelnök arról ír, hogy a kormány olyan megoldást talált ezen családok „devizahitel-csapdából történő kimentésére", amely kedvezőbb a végtörlesztésnél. Az új típusú árfolyamgát ugyanis - a gyermekszámtól függő állami kamattámogatásnak köszönhetően - átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb havi törlesztőrészletet fog eredményezni a jelenleginél, hangsúlyozta.

Giró-Szász András pénteki budapesti sajtónyilatkozatában azt mondta, a havi törlesztőrészlet pontos megállapításához szükséges modellszámítások - amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgoz ki - hamarosan a munkaadókhoz kerülnek, a munkavállalók pedig náluk érdeklődhetnek. Hozzátette, hogy a kormány a gyermekek száma alapján további kamatkedvezményt biztosít az igénylőknek.

A közszférában dolgozókra kitérve közölte: a magyar állam is - ugyanúgy, mint minden munkaadó - elkötelezett amellett, hogy segítse a munkavállalók devizahitelének megoldását, ezért döntött úgy a kormány, hogy a közszférában dolgozók devizahitelének havi törlesztését segítő konstrukciót ajánl

A pénteki ülésre készült, lapunk birtokába került előterjesztés szerint a kormány vélhetően úgy határozott, hogy a közintézményeknek minden szabad pénzeszközüket a végtörlesztés támogatására kell költeniük.

Orbán Viktor tavaly december 25-én már fordult levéllel a közszolgálatban dolgozókhoz, hogy felhívja a  végtörlesztés lehetőségére az érintettek figyelmét. Ebben a dokumentumban a miniszterelnök azt jelezte, hogy a kormány kedvezményes kamatozású forinthitel biztosításával kíván segítséget nyújtani a devizahitel rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséhez.

A hvg.hu arról számolt be, hogy az erőforrás-minisztérium már meg is kezdte a dolgozói végtörlesztésének támogatását, a Nefmi kamatmentes kölcsönt ad a minisztériumi munkavállalóknak. A devizahiteles dolgozóknak nyújtható munkáltatói kölcsönről szóló szabályzat szerint a minisztérium végtörlesztő munkavállalói a lakásalapból kamatmentes kölcsönt kaphatnak.

Aki kap ilyen támogatást, az akár kétmillió forintot is kaphat, a kamatmentes hitelt tíz év alatt kell visszafizetni. A lap – amely kérdéseire, hogy honnan lesz erre pénz, és kinek adnak belőle, a minisztérium egyelőre nem válaszolt – felidézi: a Nefmi tavaly márciusban hozta létre a lakásalapot, hogy azzal is segítse dolgozóit lakáshoz jutni, javítsa lakáskörülményeiket. Az erről szóló szabályzatban azonban kifejezetten tiltották a lakáscélú kölcsön kiváltását.