Visszatér a Ryanair

2012.01.24. 09:23 Módosítva: 2012.01.24. 10:18

A Magyar Turizmus Zrt. és a Budapest Airport stratégiai együttműködésének keretében visszatér Magyarországra a Ryanair, jelentette be Michael O'Leary az ír diszkont légitársaság vezérigazgatója mai budapesti sajtótájékoztatóján. A Ryanair öt városból (Bristol, Dublin, Birmingham, London, Bologna) indít járatokat Budapestre 2012-ben, írta a Napi Online.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint a járatok évente legalább kétszázezer vendégéjszakát jelenthetnek a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek számára. Szakemberek szerint újabb árversenyre lehet számítani a budapesti fapados utazások piacán, hisz az ír társaság alacsony  árairól ismert.

A légitársaság döntését nagy mértékben elősegítették a a Magyar Turizmus Zrt. által újjá szervezett Légi Marketing Alap, amely a jártok népszerűsítésében vállal szerepet. A repülőtér által  meghirdetett kedvezmények valamennyi diszkont légitársaság számára egyformán rendelkezésre állnak, minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy Ryanair a budapesti járatok újraindításáról döntött - mondta Jost Lammers,a repteret üzemeltető Budapest Airport vezérigazgatója.

A Ryanair 2010 tavaszán vonult ki Budapestről, miután a repülőtér menedzsmentje elutasította, hogy jelentősen csökkentse a repülőtéri költségeket. A bejelentéskor a Ryanair még azt is hozzátette, hogy amennyiben a Budapest Airport a díjait jelentősen csökkentené a Ryanair még 25 nemzetközi útvonalat és akár kétmillió új utast hozna Budapestre. A döntés a cég 180 járatát érintette, emiatt 27 ezerrel csökkent a Ferihegy utasforgalma. A Ryanair akkori becslései szerint a lépéssel 6 millió fontnyi, mai árfolyamon több mint kétmilliárd forint veszteséget szenvedett el Magyarország idegenforgalma is.

Michael Cawley, a Ryanair vezérigazgató-helyettese akkor a magas olajárakra és a drága budapesti üzemeltetésre hivatkozott, úgy vélte jobban megéri a cégnek a földön tartani gépeit, mint repültetni azokat a magyar fővárosba. A Budapest Airport ezzel szemben azt mondta, a Ryanair a téli menetrendben lényegében térítésmentesen akarta használni a budapesti légikikötőt, holott a versenytárs bécsi, varsói, prágai repülőterekhez képest a budapesti a legalacsonyabb árú.

A Ryanair 2007-ben jelent meg Ferihegyen (2006-tól Sármelléken) és négy útvonalra repült a budapesti repülőtérről. A légitársaság több kisebb repülőteret is vizsgált Magyarországon, ugyanakkor technikailag sem a pécsi, sem a debreceni reptér nem alkalmas a Ryanair gépeinek, az egyetlen választási lehetőség Ferihegy maradt.