Drágább lesz a tej

2012.01.25. 07:49

A feldolgozók veszteséges működésének elkerülésére az átadási ár mintegy ötszázalékos emelésére lehet szükség a tejpiacon - írja a Napi Gazdaság.

A nyers tej árának tavalyi emelkedése és a támogatások hatására stabilizálódni látszik a hazai tehénállomány, a feldolgozók tapasztalatai szerint kismértékben nőtt is a tejtermelés Magyarországon. A termelők szerint ugyanakkor csak támogatásokkal lehet nyereséges a tevékenység, a feldolgozók számára pedig a költségek korlátozott kiskereskedelmi elismertethetősége miatt nem hozott jó eredményt 2011.

Meghívott gyerekek iskolatejet isznak az Országház Vadásztermében az iskolatej világnapja alkalmából rendezett ünnepség végén.
Meghívott gyerekek iskolatejet isznak az Országház Vadásztermében az iskolatej világnapja alkalmából rendezett ünnepség végén.
Fotó: Kovács Attila

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 2011-ben 21 százalékkal emelkedett a nyers tej termelői átlagára, a tej és tejtermékek feldolgozói átadási ára pedig 9 százalékkal nőtt. A gyenge forint hatására 26 százalékkal bővült a nyers tej kivitele - ennek több mint kétharmadát termelők és kereskedők exportálták, a feldolgozók 33 százalékkal részesedtek a kivitelből -, a feldolgozók belföldi vásárlása pedig 7 százalékkal mérséklődött tavaly.

Az év első hónapjaiban hagyományosan csökken a tej- és tejtermékfogyasztás, egyelőre nem lehet megítélni a hazai vásárlóerő esetleges további csökkenésének hatásait. Miután az elmúlt évet kisebb nyereséggel zárták a termelők, és a következő hónapokban is fennmarad a keresleti piac Európában, további egy-két forintos termelői áremelkedésre lehet számítani - mondta a lapnak Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója.

A nyereséget csak a kilogrammonkénti 17 forintos támogatásnak köszönhetik a termelők, ezért továbbra is a talpon maradás a tét az ágazatban. Hegedűs arra számít, hogy az idén nemcsak az exportárak húzzák majd a termelést, javulhatnak a belföldi értékesítési lehetőségek is. Az árfolyamhatás azonban két oldalról is erodálja az ágazat nyereségét: egyrészt növeli az alapanyagok, az energia és az üzemanyagok árát, másrészt csökkenti a vásárlóerőt.