Az Erste bejelentette az elbocsátásokat

2012.01.26. 12:29 Módosítva: 2012.01.26. 13:25

Az Erste 307 dolgozója kapta meg a hét elején a leépítésről tájékoztató levelet. A munkaügyi központokat 24-én értesítette a bank és aznap tájékoztatta az érintetteket is, a felmondólevelek csak ezután érkeznek. Az eredetileg tervezettnél kisebb leépítés az átszervezéseknek és a betöltetlen álláshelyek megszüntetésének köszönhető - közölte a pénzintézet.

Az Erste december 9-én tette közzé: a gazdasági válság következményeként előálló korlátozott bevételi kilátások, a hitelezés visszaesése, a kiemelkedően magas mértékű bankadó és a végtörlesztés intézményének bevezetése okozta jelentős veszteség miatt a idén az év első hónapjaiban 400-450 embertől, dolgozóinak mintegy 15 százalékától kénytelen megválni, illetve 43 fiókot bezár. Az év végén azt is nyilvánosságra hozták, melyik fiókokat zárják be.

A csoportos leépítés decemberi bejelentésére a Nemzetgazdasági Minisztérium is reagált. A tárca közleményben kifogásolta, hogy a bank nem várta meg a kormány és a bankszövetség között folyó tárgyalások végét, illetve kifogásolták, hogy „az Erste Bank összprofitja mintegy 60 milliárd forintot tett ki az elmúlt tíz évben, a 2000-es évek első évtizedében pedig minden évben nyereséges volt.”