A gigantikus söralátét hetei jönnek

2012.01.26. 10:41 Módosítva: 2012.01.26. 11:19
Bár az adóbevallás leadásának határideje május 21-e, már a következő hetekben döntenünk kell az adóról. Idén négyféleképp vallhatunk a tavaly szerzett jövedelmeinkről, ha az adóhivatallal végeztetnénk el ezt a munkát, legkésőbb február 15-ig jeleznünk kell, ha a munkáltatóval, akkor már jövő keddig. A söralátéttel ráérünk májusig.

Az idén érvényes adótörvény magánszemélyekre vonatkozó határidői lényegében a tavalyihoz hasonlóak. Ami minden esetben kiindulópont: január 31-ig meg kell kapnunk a 2011-es szja bevallásához szükséges munkáltatói és kifizetői jövedelemigazolásokat (illetve február 15-ig minden egyéb igazolást is). Az adatok valódisága mellett arra is érdemes figyelni, hogy legyen rajta cégszerű aláírás, különben a dokumentumok elvileg érvénytelennek számítanak.

Idén a korábbinál is többféle módon, négyféleképpen vallhatjuk be az adónkat. A hagyományos megoldások egyike, ha a 1153-as nyomtatványon egyénileg csináljuk meg, és leadjuk, ebben az esetben május 21-ig van időnk (kivéve, ha egyéni vállalkozók vagy áfafizetésre kötelezett magánszemélyek vagyunk, akkor február 27-ig kell bevallanunk). Ez a módszer időigényes, de a NAV honlapjáról letölthető kitöltőprogrammal legalább kicsi a hiba valószínűsége.

A megszokott módszerek között szerepel még az, ha a munkáltató megcsinálja a bevallásunkat. Ha ezt szeretnénk, akkor a kérelmet a 11NY29-es nyomtatványon kell beadni, de jó tudni: a munkaadónk erre a kérésünkre mondhat nemet, vagyis nem köteles megcsinálni munkáltatói adómegállapítást csinálni. A nyilatkozatot január 31-ig kell leadnunk; a legtöbb munkahelyen már a nyilatkozat beadása előtt tisztázzák, ha kár ilyet kérnünk.

Majd az adóhivatal

Szintén ismerős lehetőség az egyszerűsítettt adóbevallás. Ez annyit jelent, hogy csak néhány információt kell megadni a 1153NY nyomtatványon – ennek részletes tájékoztatója itt olvasható (pdf) –, és a NAV lényegében elkészíti helyettünk az adóbevallást, amit később csak jóvá kell hagynunk. Ezt a nyilatkozatot február 15-ig kell elküldenünk a NAV-nak, ezután az adóhivatal április 30-ig visszaküldi az általa kitöltött 1153E jelzésű bevallási nyomtatványt. Ha nincs kifogásunk az abban szereplő információkkal kapcsolatban, akkor már csak egy újabb postázási kör jön: nekünk kell azt visszaküldenünk május 21-ig.

A dolog jól hangzik, de a helyzet azért nem ilyen egyszerű. A NAV kilencoldalas tájékoztatójában három oldalon keresztül sorolják azokat a feltételeket, amiknek a meg kell felelni, hogy ezt az adóbevallási formát válasszuk. Az egyéni vállalkozók, őstermelők például alapból ki vannak zárva, ez tiszta sor. Olyanokat viszont már nem biztos hogy mindenki tud, hogy például az ingatlana bérbeadásából származó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell-e bevallania és fizetnie, vagy hogy szerzett-e bevallani való egyéb forrásadós jövedelmet.

Veszélyes söralátét

Az idei negyedik szja-bevallási lehetőség jelenti az újdonságot, ez a kormányzati söralátét-ígeret nyomán bevezetett 1153ANY jelű adónyilatkozat. Ennél csak három kérdésre kell válaszolni május 21-ig – hogy mégse legyen azonban olyan nagyon egyszerű, a kitöltést itt 15 oldalas útmutató segíti, amiben 13+1 kérdés alapján dönthetjük a NAV. A nagyobb probléma azonban az, hogy a 1153ANY nyilatkozat három egyszerűnek tűnő kérdésénél is könnyen lehet hibázni.

Az első kérdés az összes adóköteles jövedelemre kérdez rá, amihez rögtön nem árt átnyálazni a kitöltési útmutatót, hogy tudjuk, mi is tartozik ebbe a kategóriába. A második a jövedelmet terhelő szja-ra vonatkozik, ami már problémásabb, hiszen ez az összeg nem szerepel a munkáltatótól vagy más kifizetőtől kapott igazoláson. Ha rossz adatot számolunk ki, akkor a NAV is rossz adatokkal fogja megküldeni az adóbevallást, és ha azt jóváhagyjuk, azért később mi leszünk a felelősök.