Matolcsy megmondta, miért támadták a kormányt

2012.01.26. 18:47 Módosítva: 2012.01.26. 18:50
Küzdelmes volt az év, de a kormány innovatív intézkedései ígéretesek, vélte Matolcsy György a költségvetési bizottság meghallgatásán, ahol azt is elárulta, a kormány keynesiánus gazdaságpolitikát folytatott. Az egykulcsos adórendszerből nem engedünk, mivel az sikeres, élénkíti a gazdaságot és ösztönzi a gyermekvállalást. Az IMF-fel családi viszonyban vagyunk.

Ez egy nagyon-nagyon küzdelmes, nagyon-nagyon kockázatos, de első jeleiben ígéretes gazdaságpolitikai fordulat, mondta Matolcsy György az ellenzéki kezdeményezésre összehívott, csütörtökön tartott bizottsági meghallgatáson, ahol a költségvetés helyzetéről számolt be.

Innovatív intézkedések

Szerinte a szokatlan gazdasági helyzet szokatlan, innovatív intézkedéseket kívánt a kormány részéről, szükség volt a válságadók kivetésére és a magánnyugdíjpénzek becsatornázására is. A miniszter szerint óriási eredmény, hogy 2010-ben sikerült 3 százalék körüli szintre csökkenteni a hiányt az örökölt 7 százalékról.

Elmondta: a magyar gazdaságpolitikát azért támadják sokan, mert megszorítások nélkül érték el ezeket az eredményeket. Nemhogy megszorítások nem voltak, arra emlékeztető lépések sem, „ezért támadnak minket éjjel-nappal” – fogalmazott.

A nemzetgazdasági miniszter közölte, az eredményszemléletű és pénzforgalmi szemléletű hiánycél között idén nagy volt a különbség, ez a nyugdíjvagyon elszámolása miatt van így. Elmondta, ha az egyszeri tételektől megtisztítjuk az 1734,4 milliárdos pénzforgalmi hiányt, akkor is a 2,94 százalékos vállalás alatt volt, 2,8 százalékos alakult a GDP-arányos deficit.

Szexre csábít az egykulcs

Sikeresnek nevezte az egykulcsos adórendszert, amely szerinte nem csak a foglalkoztatást és a gazdaság fehéredését segíti, de a gyermekvállalást is ösztönzi. A tárcavezető szerint már az egykulcsos adóval kapcsolatos bejelentések is „megmozgatták a magyar férfiak és nők fantáziáját”, az elmúlt hat hónap népesedési adatai azt mutatják, hogy a születésszám elmozdult a növekedés felé. Úgy vélte, évtizedekig, talán évszázadokig az volt a szokás, hogy a gyermeket vállaló a szegénységet vállalta, ezt most a kormány megfordította.

Matolcsy elmondta, tavaly az állam 1200 milliárd forintos gazdaságélénkítést hajtott végre. Enélkül negatív lett volna tavaly a növekedés, a foglalkoztatás zuhant, a fogyasztás visszaesett volna, vélte. „A kormány keynesiánus gazdaságpolitikát folytatott, Keynes ugyanis azt mondta, hogy jó időben tegyél félre, rossz időben költsél többet. Mi éppen ezt tettük” – mondta. Arra a felvetésre, hogy a kormány hajlandó-e az IMF a hitelmegállapodásért cserébe megváltoztatni az egykulcsos adórendszert, a miniszter úgy reagált, az adórendszer olyan, „amivel most vagyunk versenyképesek, azt nem hagyjuk, hogy ez változzon”.

A hitelkérelemmel kapcsolatban úgy fogalmazott, Magyarországnak nem pénz kell, "nem az osztrák vagy a német adófizetők pénze, hanem pénzügyi védőháló. Az IMF-fel családi viszonyban vagyunk, a családban normális, ha valaki segítségre szorul, segítséget kér családon belül" - mondta a miniszter.

Teljesülni fog a Széll-terv

Szerinte idén nehezebb évnek néz elébe az ország, folyik Magyarország újjászervezése, és ezek már hozzák az első eredményeket. „Nagyon bizakodó vagyok 2012-t illetően, de látjuk a kihívásokat. Józanul, innovatívan, de nem mindig hibátlanul kezeltük eddig a költségvetést” – mondta Matolcsy György. Elmondta: a Széll Kálmán-terv 83 százalékban teljesül 2012 végéig. Emellett jelentős tartalék is van a költségvetésben: egy 100 milliárdos általános tartalék, amit megfejel még 320 milliárd forint, amit csak szeptember 30-a után lehet felhasználni.

A válságadók jövő évi kivezetése és a bankadó lefelezése miatt kieső összeget a kormány a Széll Kálmán-tervvel pótolja, ez 2013-ban 900 milliárd forintos egyenlegjavulást eredményez. Matolcsy György a 2013-as intézkedések között említette az elektronikus útdíj rendszerének bevezetését, a közösségi közlekedés átalakítását.

Módosítjuk a jegybanktörvényt

A jegybanktörvény kapcsán Matolcsy elmondta, azt módosítani fogják. Az Európai Bizottság kilenc pontot kifogásolt, „azt gondolom, hogy két esetben – ahogyan azt a miniszterelnök is jelezte - nem kezdeményezünk módosítást” – válaszolt egy képviselői felvetésre a miniszter. Arra a felvetésre, miszerint meg kellene erősíteni a Költségvetési Tanácsot, a miniszter elmondta, a kormány jelentősen megerősítette.

A tárca vezetője a meghallgatáson elmondta, a bankszektorból természetesen pénzkivonás van, főleg a privátbanki ügyfelek menekítik a pénzüket. „De az igazi pénzkivonás nem itt van, a külföldi tulajdonú bankszektor banki mérlegfőösszegének, ami 30 000 milliárd forint volt, a 10 százalékát, 3000 milliárd forintot kíván kivonni Magyarországról. A külföldi tulajdonú bankszektor 2015 végéig harmadával csökkenti magyarországi aktivitását, a hitel-betét arányt száz százalékra csökkenti a mostani százötven százalékról, ez a döbbenetes” – mondta Matolcsy.