Orbán: Képtelenség az egykulcsos adó eltörlése

2012.01.28. 09:57

"Képtelenség!" - mondta az egykulcsos adórendszer megváltoztatásáról Orbán Viktor az elmúlt napok egyik kormányülésén a Magyar Nemzet információi szerint. A miniszterelnök szerint azért sem kerülhet sor az egykulcsos adó módosítására, mert az EU több tagállamában is hasonló rendszer működik.

A lapnak tegnap Kósa Lajos is hasonlóan nyilatkozott, aki szerint 99,9 százalék, hogy marad az egykulcsos adó, ennek megváltoztatására csak akkor kerülhetne sor, "ha az ég egybeérne a földdel".

Változott az álláspont?

Mint ismeretes, múlt hét szerdán a Bloomberg hírügynökség név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az IMF a tárgyalásokon felvetheti az egykulcsos adó módosítását is. Akkor a kormány még más jelzéseket adott: Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken kijelentette, hogy ha ezt kérik, tárgyalunk róla.

Az egykulcsos adórendszer kapcsán az egyik fő kritika az, hogy bevezetése miatt 400 milliárd forinttal lett kevesebb a költségvetés bevétele, amit a tervekkel ellentétben nem ellensúlyozott a fogyasztás bővülése, így nem növekedtek a tervezett mértékben a fogyasztási adókból, az áfából és a jövedéki adókból származó bevételek.

Emellett az IMF szerdai országjelentésében azt is kifogásolta, hogy az adórendszert érintő kérdések bekerültek a kétharmados pénzügyi stabilitási törvénybe, így a kormány lényegében bebetonozta az egykulcsos adót.

Christoph Rosenberg, az IMF magyar tárgyalódelegációjának vezetője csütörtökön az egykulcsos adó bevezetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy annak konkrét magyar változata és az egyes hozzá kapcsolódó rendelkezések az "optimálisnál kedvezőtlenebb gazdasági eredményeket hoztak, növelték bürokráciát, és túlságosan nagy terhet jelentettek a leginkább veszélyeztetettek számára".