Végtörlesztés: lejárt a legfontosabb határidő

2012.01.30. 16:38

Újabb végtörlesztési határidő járt le. január 30-ig kellett befizessék a szükséges összeget azok, akik tavaly év végéig jelezték végtörlesztési igényüket. A hitelből törlesztők, akik a pénzt nem tudták a határidőig elutalni, máig mutathatták be azt a fedezetigazolást, ami bizonyítja, hogy biztosan lesz annyi pénzük, amennyiből törleszteni tudnak legkésőbb február végéig.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint 94 ezren törlesztettek tavaly szeptember 29-e és december 31-e között. A sikeresen végtörlesztők piaci árfolyamon 642 milliárd forint devizaadósságtól szabadultak meg (ebből 589 milliárd svájci frank alapú hitel volt), ami a végtörlesztési árfolyammal számolva 468 milliárdos törlesztést jelentett, ez tehát az az összeg, amit az adósok a fix árfolyamokon ténylegesen visszafizettek. A banki veszteségek év végéig 174 milliárd forintra rúgtak.

A bankoknál és a takarékszövetkezeteknél a teljes hitelállomány valamivel több mint egytizedét fizették vissza, a pénzügyi vállalkozásoknál az állomány 5 százalékát.

A fix árfolyamú végtörlesztésekhez szükséges forrás döntő részét, több mint 80 százalékát az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elő. A hitelintézetek tavaly december végéig közel 17 ezer devizahitelt kiváltó forinthitelt folyósítottak, ezek összege 88 milliárd forint volt.

Kigolyózott közszolgák

A közszolgák a kormányfő decemberi ígérete ellenére nem kaptak kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönöket. Bár a másfél héttel ezelőtt elkészült kormányhatározat arra szólította fel a közintézményeket, hogy minden rendelkezésükre álló pénzt költsenek a közszolgák támogatására, már az elfogadás pillanatában is nyilvánvaló volt, hogy érdemi segítségre a szoros határidő és az érintett intézmények szűkös anyagi mozgástere miatt nincs lehetőség.

December végéig ráadásul több mint 70 ezer állami alkalmazott jelezte, hogy végtörlesztene, nekik összesen 445 milliárd forintnyi forinthitel kellett volna ahhoz, hogy devizaadósságukat a rögzített árfolyamon rendezzék. Ez a bankoknak újabb 190 milliárdos veszteséget okozott volna, amiből a költségvetés 55 milliárdot vállalt volna át.

A bankszövetség korábban ismertette: arra számítanak, hogy a végtörlesztést az érintettek valamivel több mint 20 százaléka fogja igénybe venni, ez 200 ezernél is több végtörlesztőt jelentene.

A közszolgákat a végtörlesztés helyett az új, kibővített árfolyamrögzítésnél hozza előnyösebb helyzetbe a kabinet, ami Orbán szerint kedvezőbb, mint a végtörlesztés. Ennek az eddig ismert részleteiről itt olvashat bővebben.