60 milliárdot bukhatott a végtörlesztésen az Erste

2012.02.01. 17:16

Jelenlegi várakozásai szerint akkora veszteség éri az Erste Bankot Magyarországon a végtörlesztések miatt, amekkora céltartalékot ezzel kapcsolatban tavaly megképzett - jelezte ma az osztrák Erste Group a Reuters beszámolója szerint. Tavaly a végtörlesztések miatt 200 millió eurónyi céltartalékot képzett a bank, vagyis közel 60 milliárd forintnyi veszteséggel számolt - írja a Portfolio.

Mai tudásunk szerint ebben a tartományban leszünk - fogalmazott a hírügynökség beszámolója szerint a bank egyik szóvivője, utalva arra, hogy tavaly októberben 200 millió eurónyi céltartalékot képzett a bank a végtörlesztésekből származó veszteségek fedezésére.

Az Erste akkor más szervezetek becsléseihez hasonlóan abból a feltételezésből indult ki, hogy minden ötödik deviza jelzáloghitelét végtörleszthetik, a bank piaci és rögzített árfolyam közötti árfolyamvesztesége pedig 25 százalék lehet.

Az Erste 200 millió eurónyi céltartalékával szemben a Raiffeisen Bank International vezérigazgatójának múlt havi nyilatkozata szerint a Raiffeisennél 60 millió euró a végtörlesztésből származó veszteség. Az osztrák bank tavalyi harmadik negyedéves gyorsjelentésében 52 millió eurós veszteséggel számolt a deviza jelzáloghitelesek 15 százalékos részvételi aránya mellett.

A veszteségek miatt mind az Erste, mind a Raiffeisen tőkeemeléssel segítette tavaly magyarországi leánybankját. Előbbi akkori árfolyamon közel 180 milliárd forint (600 millió euró), utóbbi 106 milliárd forint összegben emelte meg magyarországi leánybankja tőkéjét. Az MKB Bank január 27-én jelentette be, tulajdonosai közel 62 milliárd forinttal emelik meg tőkéjét.