Egymilliónál több autós váltott kötelezőt

2012.02.02. 08:16

Ismét meghaladta az egymilliót a novemberi kötelező biztosítóváltások száma, közölte csütörtökön a biztosítás.hu. Bár az előzetes várakozások még a díjak stagnálását vetítették előre és a megtakarítható összegek is jelentősen csökkentek az előző évihez képest, mégis közel 1,1 millió jármű kötelező biztosítását cserélték le az autósok novemberben.

A 17 000 forintról 12 600 forintra csökkenő váltási átlagdíj még mindig tömegével mozgatta meg az autósokat. A biztosítók közül az Uniqa-t választották a legtöbben – a társaság 180 ezer új szerződést kötött –, őket követi a K&H, a Posta és az Allianz Biztosító Zrt., társaságonként százezer darabot meghaladó új szerzéssel.

Az autósok közül legtöbben ismét interneten váltottak, a kilencven százalékuk ellenőrizte a díját az online szolgáltatók segítségével. A kötések és felmondások lebonyolításában is tovább erősödött az internetes alkuszok szerepe, a biztosítás.hu szerint már a magánszemélyek fele online intézte a biztosítóváltást. A legtöbb megtakarítás is az internetes oldalakon vált elérhetővé, köszönhetően az online kedvezményeknek.

A biztosítók a nem várt újabb díjcsökkentést a károk vártnál kedvezőbb alakulásával indokolták, de most a kampány után már látszik, hogy többen közülük valószínűleg veszteséges üzletágat lesznek kénytelenek elkönyvelni. Mindez a díjak jövőbeni növekedését vetíti előre, persze kérdés, hogy mikor és milyen mértékben.

A biztosítás.hu által megkérdezett biztosítótársaságok most még a díjak stagnálását, de 2014-re már kisebb mértékű emelkedését valószínűsítik. A díjak emelkedésének kedvezhet majd az a tény is, hogy az évfordulót december 31-ről eltoló törvény miatt egyre több autós biztosítási évfordulója tér majd el az év végi dátumtól. Az egyes autósok így nagyobb eséllyel felejtik majd el év közbeni váltási lehetőségüket, ami kevésbé ösztönzi majd versenyre a biztosítótársaságokat.

Rácz István, a biztosítás.hu ügyvezetője a cég közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy 2011 hasonló időszakához képest 2012 januárjára megháromszorozódtak az interneten keresztül kötött év közbeni kötelező és egyéb biztosítási szerződések. A társaság regisztrált ügyfeleinek száma elérte a 600 ezret és az eredmény is növekedett. Mindez azt mutatja, hogy az autósok már nem csak a kampányban használják az internetes alkuszi kalkulátorokat.