A multik szívják fel a magyar diplomást

2012.02.06. 16:18

Nincs diplomás túlkínálat Magyarországon, a többség el tud helyezkedni és a cégek is inkább növelni, mint csökkenteni szeretnék diplomás foglalkoztatottaik számát, derül ki a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet felméréséből.

A friss diplomások tipikus foglalkoztatói a nagyobb, a külföldi tulajdonban lévő, a tevékenységükben export-orientált és Közép-Magyarországon tevékenykedő vállalatok. A mérnöki végzettség iránti piaci kereslet erősebb és markánsan különbözik például a gazdasági végzettségek iránti kereslettől. Ez feltételezhetően visszavezethető a friss diplomások foglalkoztatásában jelentős szerepet játszó nagy, multinacionális vállalatok igényeire.

A 2011-es, legfrissebb eredmények alapján valószínűsíthető, hogy az olyan mérnöki végzettségek esetében, mint például a villamos-, gépész-, építő vagy gyártástechnológiai mérnökök, a rövid távú kereslet jelentős növekedésére lehetett számítani. A marketing területen végzett diplomások iránti kereslet nem növekszik, legkevésbé kedvező helyzetben a turisztikai munkatársak vannak, de a pénzügyi, logisztikai pályakezdő munkakörök és a speciális tudást nem igénylő általános asszisztensek iránti is stabilan csökken a rövid távú kereslet.

A friss diplomásokban a vállalatok leginkább a rugalmasságukat szeretik, könnyen alkalmazkodnak a vállalati kultúrához. Azzal az állítással, miszerint olcsóbb lenne az alkalmazásuk a munkaadóknak mindössze  51 százaléka értett egyet. A munkáltatók a vizsgált 20 kompetencia közül mindössze két területen, a társadalmi kérdésekben való jártasság és az interneten való eligazodás területén elégedettek a friss diplomásokkal.

Elégedetlenségük leginkább a szakmai gyakorlati jártasság, a precíz munkavégzés, és az önálló munkavégzés képessége esetén szembeötlő – százas skálán itt 20 pontnál nagyobb a különbség az elvárás és az elégedettség között. Mindez azért is kiemelendő, mert a vállalatok szerint az utóbbi két kompetencia a legfontosabb a friss diplomások esetében, százas skálán a precíz munkavégzés fontossága 95 pont, az önálló munkavégzésé pedig 91 pont.

A meglévő kínálat ellenére a vállalatok 31 százaléka jelezte, hogy toborzási problémái vannak a friss diplomások munkaerőpiacán. A toborzási nehézségek nem feltétlenül a kereslet és kínálat változási dinamikájának tudhatóak be: a kínált és igényelt bérek közötti inkonzisztencia, a nem megfelelő idegen nyelv tudás, a szaktudás hiánya, vagy a szakmai gyakorlat és tapasztalatok hiánya is okozhat nehézséget a vállalatoknak.

A gazdasági képzések közül a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kara és a Gazdálkodástudományi Kar állnak első helyen – előbbi országos presztízse 100 pontos, utóbbié pedig 95 pontos értékkel jellemezhető. Előbbiektől kicsit lemaradva, 82 ponttal következik a harmadik helyen lévő Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kara.

A műszaki képzések közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara és a Villamosmérnöki és Informatikai Kara áll az első két helyen – előbbi országos presztízse 100 pontos, utóbbié pedig 47 pontos értékkel jellemezhető. Előbbiektől lemaradva, 36 ponttal következik a harmadik helyen lévő Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara.