Ryanair: Már csak a Budapest Airporton múlik

2012.02.07. 07:24

A Ryanair megszerezte új budapesti járataira a résidőket a külföldi fogadó repterektől, ám a Budapest Airport még nem bólintott rá a járatnyitásokra - a tét az, hogy mennyit lehet engedni Európa legnagyobb diszkont légitársaságának úgy, hogy többiek ne követeljenek kompenzációt, írja a Napi Gazdaság.

A Ryanair képviselője megkísérli jobb belátásra bírni a Budapest Airport vezetését: a Malév csődje után engedjék elindítani a fapados légitársaság bejelentett járatait. Mint ismert, a Malév csődjét követő órákban a cég vezérigazgató-helyettese azonnal Budapestre érkezett és 4 gép Ferihegyre telepítését és 31 útvonal repülését jelentette be. A budapesti bázist március 31-ig a téli menetrend okán máshonnan kivont gépekkel teljesítette volna a légitársaság, de ígérték: a nyári menetrend indulására már lesz valóban Budapestre delegált repülő.

A Malév csődje nyomán vége annak a helyzetnek, amelyet évek óta furcsállt a légiközlekedés: a Ryanair és a Wizz eddig nem repülte párhuzamosan ugyanazt az útvonalat. A most meghirdetett Ryanair járatok között azonban már szép számmal vannak a Wizz által repült úticélok is. Mint ismert, a Malév csődre a Wizz is komoly járatbővítést és új repülő Budapestre érkezését jelentette be.

A Ryanair foglalási portálon hamar meg is jelentek az ajánlatok, tömegével voltak fenn 10 eurós jegyek, ám hamar híre ment: a Ryanair olyan járatokra kezdett el jegyeket értékesíteni, amelyek még nem kaptak zöld jelzést a repülőterektől. Az elmúlt órákban ugyanakkor finomhangoláson ment át a portál és a Ryanair pontosította, hogy mely desztinációkba mikori időponttól tervezi indítani járatait. Ezek a járatindítási módosítások azt jelenthetik, hogy a légitársaság meg tudott állapodni a járatok fogadásáról a külföldi repterekkel.

Ezt az ecoline-nak nyilatkozta a Ryanair sajtóosztálya is megerősítette: az útvonalak indulásához szükséges résidőket már lekötötték, már csak a Budapest Airporttal kell megegyezniük. A Ryanair szerint többszöri megkeresésük ellenére a Budapest Airport nem reagált ajánlatukra. A Liszt Ferenc reptér üzemeltetőjének arról kell döntenie, hogy a járatdömpingért elfogadja-e a kemény tárgyalási módszereiről híres cég ajánlatát, amely - ismerve a Ryanair elvárásait - komoly extra kedvezményeket várna el a Budapest Airporttól. Ez viszont olyan precedenst jelenthet, amely miatt akár a többi társaság is a szerződés újratárgyalását kérheti a reptértől, amelynek a Malév tranzitutasainak kiesése miatt így is tetemes veszteséggel kell újratervezni az idei évi bevételeit.

A Ryanair sajtóosztálya az ecoline oldalán is figyelmezteti az utasokat, hogy ha nem sikerül megegyezni a budapesti reptérrel, akkor kénytelen lesz elhalasztani a bázisnyitást.