2300 embert bocsát el a komáromi Nokia

2012.02.08. 09:32 Módosítva: 2012.02.08. 11:34
A Nokia szerdán bejelentette: komáromi gyárából 2300, míg két másik – egy finn és egy mexikói – üzemből további összesen 1700 embert bocsát el, miután bizonyos gyártási tevékenységeket Ázsiába telepít. Az Index információi szerint a magyar gyárban, amelynek így felére csökken a létszáma, 2050 fizikai és 250 szellemi dolgozó veszítheti el az állását az év végéig.

A komáromi Nokia-gyárból ez év végéig 2300 embert bocsátanak el, közölte a cég szerdán. A Nokia komáromi üzemében a cégnyilvántartás adatai szerint 2010 végén 4900-an dolgoztak, a cég közleménye szerint most 4400-an, a munkaügyi nyilvántartása szerint 4460-an vannak állásban. Ez azt jelenti, hogy a dolgozók felét elküldik, a cég tájékoztatása szerint „2012 végéig, fokozatosan”.

Főleg fizikai dolgozókat küldenek el

Az Index információi szerint az elbocsándó dolgozók közül 2050 fizikai, míg 250 szellemi munkavállaló lesz. Úgy tudjuk, a cég csoportos elbocsátást még nem jelentett be - csak az előzetes szándékát jelezte a komáromi munkaügyi központnak -, a vállalat az üzemi tanáccsal most kezdi az egyeztetést. A konkrét döntés 15 napon belül várható, akkortól 30 nap van a dolgozók előzetes tájékoztatására, és csak ezután kezdődhet a felmondólevelek kiosztása. A munkaügyi kirendeltségeken várhatóan április-májusban fognak majd jelentkezni az első elküldött dolgozók.

Az Index megtudta: a céggel kapcsolatban lévő munkaerő-kölcsönzők januárban már bejelentettek egy csoportos létszámleépítést. Részletek erről itt >>

A létszámleépítések során a közlemény szerint „a Nokia mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási programot fog kínálni, amely magában foglalja az anyagi támogatást, valamint segítséget a munkatársak abban, hogy helyben újra munkába állhassanak”. Az Index információi szerint a komáromi önkormányzattal a cég már megkezdte az egyeztetéseket, a városházán kérdésünkre azt közölték, jelenleg is tárgyalnak a vállalat vezetőivel.

Simai Anna, a komáromi Nokia kommunikációs vezetője elmondta, a gyár továbbra is a vállalat ellátási láncának fontos része marad. A gyártás átszervezése nem a gyár teljesítményétől és a végzett munka minőségétől függött, idézi Simai szavait az MTI.

Dolgozónként 231 millió

A Nokia magyarországi cége, a Nokia Komárom Kft. az Opten cégtárának adatai szerint 2010-ben 1017 milliárd forintnyi, vagyis a magyar GDP 3,6 százalékára rúgó árbevételt ért el, míg a korábbi években ennél is nagyobb bevétellel működött: 2009-ben 1075 milliárdot, 2008-ban, a válság előtt jóval nagyobb, 1292 milliárdot könyvelt el árbevételként. A mostani döntés várható nemzetgazdasági hatásáról itt olvashat bővebben >>

A vállalat, amely 2000-ben kezdte meg komáromi tevékenységét, a legnagyobb magyar cégek közé tartozik ezzel az ezermilliárd forintos nagyságrendű árbevétellel; még százmilliárdos árbevétel fölé is csak kevesebb, mint százötven cég került 2010-ben. A 2010-es árbevételük azt jelenti, hogy a 4400 dolgozóra fejenként 231 milliós árbevétel jutott.

Több hitel, kivitt nyereség

A cégadatokból kiderül: a 2009-es 221 milliárd forinthoz képest a rákövetkező évben hatalmasat csökkent a cég saját tőkéje, 34 milliárdra. Ezzel párhuzamosan a hitelei is több mint duplájára ugrottak, 141 milliárdról 375 milliárd forintra. Ráadásul 2010-ben a cég 31 milliárdos adózott eredményét az anyacég kivette a magyarországi leányvállalatából.

Orbán Viktor miniszterelnök a keddi évértékelőjében – más vállalatok társaságában – a „tisztes haszon ellenében munkahelyeket és értéket teremtő” cégként emlegette a Nokiát.

Matolcsyék sajnálják

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös munkacsoport felállításáról állapodott meg a 2300 ember elbocsátását szerdán bejelentő komáromi Nokia-gyár vezetésével a nehéz helyzetbe jutott dolgozók megsegítésére, idézi az MTI a minisztérium közleményét.

A magyar kormány sajnálja a Nokia döntését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe jutott dolgozók mielőbb munkahelyhez jussanak; ennek érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése megállapodott Yrjö Eskolával, a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról – közölte az NGM.

A társaság közleménye megemlíti a magyar gyár mellett a mexikói Reynosából és a finnországi Saloból a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át az okostelefonok gyártását. A három országban összesen 4000 dolgozótól válnak meg.

Volt előzménye

Az intézkedés nem teljesen váratlan. Az előzménye, hogy a Nokia tavaly szeptemberben bejelentette, hogy átgondolja az okostelefon-gyártását, ennek kertében a gyártást Kínába költözteti, az európai gyárak pedig a termékek személyreszabására fognak koncentrálni. A finn cég 2011 végén bezárta kolozsvári üzemét, ahonnan 1900 dolgozót bocsátott el.

A ma kiadott közlemény ezt megerősítve azt írja: a komáromi, valamint a reynosai és salói gyár „a tervek szerint az okostelefonok testre szabására fog fókuszálni, hogy kiszolgálják a vevőket elsősorban Európában és Amerikában. A készülék összeszerelést várhatóan a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át, ahol a legtöbb részegység beszállító is megtalálható”.

Nagy vesztes

A Nokia volt az elmúlt év legnagyobb vesztese az okostelefonok piacán, piaci részesedése 27,6 százalékról 12,4 százalékra csökkent. Pénzügyileg sem alakult jól a helyzete, a tavalyi negyedik negyedévet 1,07 milliárd eurós veszteséggel zárta, és 21 százalékkal csökkent a forgalma. Bevétele 10 milliárd euróra esett vissza a 2010 utolsó negyedévi 12,6 milliárd euróról. Nyolc százalékkal 113,5 millióra csökkent az eladott darabszám, és ezen belül is különösen rosszul fogytak az okostelefonok: 31 százalékkal kevesebb, csupán 19,6 millió talált vevőre, és az ebből származó bevétel 38 százalékkal 2,74 milliárd dollárra csökkent.

A finn székhelyű Nokia tavaly novemberben jelentette meg az új, Windows-alapú Lumia telefonját, és január 26-án a Bloomberg szerint azt jelentette, hogy már több mint egymilliót adott el belőle. A Nokia gyárt okostelefonokat Pekingben és Dél-Koreában is, és közölte, hogy december elsején megkezdi a Lumia 710 gyártását a brazil Manausban. A cégnek összesen kilenc telefongyára van, közülük egy még épül Hanoiban.