Vértes: Tartósan 5-10 milliárddal csökkenhet a GDP

2012.02.08. 11:11

Hosszabb távon és nemzetgazdasági szempontból várhatóan nem jelenthet óriási kiesést a leépítés – mondja Vértes András, a GKI Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke. Vértes becslése szerint a durván 100 milliárd eurós (mintegy 29 ezer milliárd forintos) bruttó hazai össztermékből az elbocsátottak száma alapján nagyjábóll 60 millió euró eshet ki, ami 18, legfeljebb 20 milliárd forint kiesést jelent.

Ez a veszteség azonban csak átmeneti lesz, mert a gyár jól képzett és fegyelmezett dolgozóinak többsége valószínűleg fél-egy éven belül el tud majd helyezkedni. Az elbocsátás ráadásul nem egy lépésben, hanem folyamatosan valósul meg, ami a negatív hatást tompíthatja. Ezek miatt Vértes szerint tartósan legfeljebb 5-10 milliárd eshet ki a GDP-ből.

A szakember szerint a nettó export sem esik majd jelentősen vissza. A Nokia ugyan a legnagyobb hazai exportőrök között van 1000 milliárd forint körüli kivitelével, de a cég várhatóan a jelentős importtal járó és alacsony hozzáadott értékű olcsó telefonok gyártását vágja jelentősen vissza, ezek hozzáadott értéke pedig eleve nagyon alacsony lett az utóbbi években. Az ilyen készülékek ára az okostelefonok térnyerése miatti nagyot esett, így a Magyarországra importált alkatrészek az összeszerelés után csak nagyon kicsi export-árréssel hagyták el az országot.

Vértes emlékeztetett: a Nokia mindig is hangoztatta, hogy nagyon elégedett a magyar részlegével, ezért bízhatunk abban, hogy a leépítés a jelentős hozzáadott értéket előállító szellemi dolgozókat kevésbé érinti majd.

A Nokia szerdán jelentette be, hogy a 4400 főt foglalkoztató komáromi gyárából 2300-at év végéig elküld. Az Index információi szerint a 2300 elbocsátandó dolgozóból 2050 fizikai, míg 250 szellemi foglalkozású. Részletek >>