Saját ösztöndíjjal csalogatnak az egyetemek

2012.02.09. 13:59 Módosítva: 2012.02.09. 16:38
Miután lényegében megszűnt a gazdasági alapképzések állami támogatása, több egyetem is saját ösztöndíjjal, a tandíjat átvállalva próbálja magához csábítani a hallgatókat. Vannak, akik a vállalatokkal tárgyalnak a költségek átvállalásáról, mások a teljes korábbi állami támogatást saját zsebből fizetnék ki.

Egymásra licitálva kezdtek ösztöndíjprogramok hirdetésébe az egyetemek és főiskolák, miután a kormány kihirdette az idei évben jelentősen visszavágott államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámokat. A Budapesti Corvinus Egyetem rögtön két programot is meghirdetett, ezek közül az egyik az önköltséges hallgatók tandíját jó tanulmányi eredmény esetén akár teljes egészében is visszatéríti, illetve szociális szempontok alapján részletfizetési lehetőséget biztosít.

Az 50-70 millió forintos program méretei alapján lényegében helyettesíteni próbálja az eddigi állami finanszírozást: „Elképzelhető, hogy a kedvezményt kapó hallgatók aránya eléri a korábbi államilag finanszírozott helyek arányát, de ez a jelentkezők tanulmányi eredményétől is függ” – mondta az Indexnek Rostoványi Zsolt, az egyetem rektora.

Hasonló programot indít a Szegedi Tudományegyetem gazdaságtudományi kara is, ami évente legalább negyven hallgatóját támogatja az önköltség felétől annak teljes összegéig terjedő ösztöndíjjal.

Intézményi ösztöndíjat kínál a leendő hallgatóinak az Általános Vállalkozási Főiskola, és támogatási programot indított 14 millió forintból a Budapesti Gazdasági Főiskola is, ami már meg is találta az első vállalati partnert: a PriceWaterhouseCoopers egymillió forinttal szállt be a főiskola ösztöndíjalapjába. Szintén akár a teljes tandíjat visszakaphatják a Nyugat-magyarországi Egyetem közgazdaságtudományi karának hallgatói, a Gábor Dénes Főiskolán pedig a felvettek 10 százaléka a teljes tandíjat, további 10 százaléka pedig annak felét visszakapja.

Lépéskényszer

A hirtelen támadt ösztöndíjalapítási lázat magyarázza, hogy a gazdasági képzéseket indító egyetemeket és főiskolákat különösen súlyosan érinti az állami támogatások megvonása: a szeptemberben induló gazdasági alapképzéseken minimálisra, országosan a korábbi 4900-ról 250-re csökkent az államilag finanszírozott helyek száma. Ebből 75-75 helyet a Corvinus és a BGF kapott, azonban ezek is mind az elméleti közgazdasági képzésekhez kerültek, üzleti képzések egyáltalán nem indulnak állami támogatással.

Az egyik legnépszerűbbnek számító gazdálkodási és menedzsment szak féléves tandíja a Corvinuson eléri a 295 ezer forintot is, ami a félelmek szerint már sok érettségizőt eltántoríthat a jelentkezéstől. „Az államilag támogatott helyek csökkenése miatt arra számítunk, hogy mintegy 20 százalékkal eshet vissza az üzleti képzésekre jelentkezők száma. Ugyanakkor bízunk benne, hogy ennek ellenére az összes képzésünket be tudjuk indítani szeptemberben” – mondta az egyetem rektora.

  A gazdálkodási és menedzsment alapszak féléves tandíja néhány intézményben
Budapesti Corvinus Egyetem 295 000 Ft
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 300 000 Ft
Szegedi Tudományegyetem 180 000 Ft
Budapesti Gazdasági Főiskola 216 000 Ft
Általános Vállalkozási Főiskola 200 000 Ft
Gábor Dénes Főiskola 150 000 Ft
Nyugat-magyarországi Egyetem 150 000 Ft

A vállalatokban is bíznak

Míg az önköltség visszatérítésének költségét a Budapesti Corvinus Egyetem nagyrészt az eddigi tartalékokból és a takarékossági intézkedések eredményéből fedezi, addig a másik most meghirdetett program külső, vállalati és alapítványi forrásokból kínálna ösztöndíjat a hallgatóknak. Erre már nem csak az önköltséges hallgatók pályázhatnak.

Amellett, hogy saját forrásból az önköltséges hallgatók legjobban teljesítő negyedének visszatéríti a tandíj 30 százalékát, a vállalatok támogatásában bízik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is, ahol már több céggel tárgyalnak arról, hogy azok - cserébe a később rendelkezésre álló képzett munkaerőért - átvállalják a képzések önköltségét.

A részösztöndíj fájó hiánya

„Elsősorban a műszaki területek részösztöndíjas hallgatóinak szóló ösztöndíjakkal keresnek minket a vállalatok” – mondta az Indexnek Jobbágy Ákos, az egyetem oktatási igazgatója. A támogatásra még úgy is szükség lesz, hogy ezeken a képzéseken kevésbé, a BME esetében 20 százalékkal csökkent az államilag finanszírozott helyek aránya, míg a gazdaságtudományi területen a csökkenés el fogja érni a 90 százalékot is.

Ez utóbbiakra nehezebb finanszírozót találni, hiszen a gazdasági képzések esetében nincsen részösztöndíj, így a vállalatoknak a teljes önköltséget állniuk kellene, ami a BME gazdálkodási és menedzsment alapszaka esetében 300 ezer forintot jelent félévente. A tandíj csökkentésében ennek ellenére nem gondolkodik az egyetem, mindössze a vállalatvezetők körében népszerű MBA program tandíja csökkent a korábbi 600 ezerről 400 ezer forintra, de Jobbágy szerint ez sem az egyetem döntése vagy a kereslet csökkenése, hanem az államilag meghatározott felső tandíjlimit miatt.