Nőtt az IMF-megállapodás esélye

2012.02.12. 14:06

A magyar hatóságok meg fogják tenni az IMF/EU-megállapodáshoz szükséges engedményeket, és áprilisra létrejöhet az egyezmény egy 15-20 milliárd eurós készenléti csomagról, jósolták hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint ebben az esetben az MNB az év végéig visszafordíthatja az eddigi kamatemeléseket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének felzárkózó térségi közgazdászai befektetők számára összeállított átfogó elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy bár valószínűleg soha nem lesz felhőtlen a viszony Magyarország, az EU és az IMF között, de a magyar kormány részéről végül "felülkerekedik a pragmatizmus".

A ház elemzői szerint a döntéshozatal nagymértékben Orbán Viktor miniszterelnök személye köré koncentrálódik. A Morgan Stanley szakértői úgy vélik: éppen ezért a kormányfő mostanában tapasztalható békülékeny hangvétele a legerőteljesebb jelzés arra, hogy a megállapodás végül létrejön.

A cég londoni szakértői nemrég Budapestre látogattak, tájékozódtak, és tapasztalataikról már a múlt héten is összeállítottak egy elemzést. Mostani újabb, szintén a budapesti tárgyalásaikat feldolgozó, de több részlettel kiegészített értékelésükben azt írták, hogy véleményük szerint a megállapodáshoz szükséges kompromisszumok csekély árat jelentenének a pénzügyi védőhálóért, és az IMF és az EU számára tett engedmények végrehajtása az esetleges újabb fordulatnál és a tárgyalások lemondásánál messze racionálisabb cselekvés lenne a miniszterelnök szempontjából, különös tekintettel a legutóbbi idők tapasztalataira.

A Morgan Stanley elemzői ezzel kapcsolatban felidézték, hogy a forint és a kötvényhozam, valamint a bankbetétállomány egyaránt negatívan reagált, amikor decemberben romlott a viszony a nemzetközi hitelezőkkel. A cég londoni közgazdászai szerint mindemellett a Fidesz támogatottságának a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok alapján tapasztalható stabilizálódása arra vall, hogy a választók nem a gyengeség jelének látják a nemzetközi hitelezőkkel szembeni békülékenyebb hozzáállást. Ez is érv amellett, hogy miért az e hitelezőkkel kötendő megállapodás jelentené a legésszerűbb cselekvést a kormány számára, áll a Morgan Stanley elemzésében.

A ház citybeli elemzői közölték: mindezek alapján, úgy ítélik meg, hogy 75 százalék körüli az esélye a megállapodás létrejöttének márciusig vagy áprilisig. A Morgan Stanley londoni elemzői - az elmúlt napok magyarországi nyilatkozatai alapján - most még derűlátóbbak azzal kapcsolatban, hogy márciusra vagy áprilisra létrejöhet az IMF/EU-megállapodás, mint a budapesti tárgyalásaikról összeállított, Londonban múlt héten ismertetett első elemzésükben. Abban az értékelésben ugyanis még az állt, hogy a ház összességében hozzávetőleg kétharmados esélyt lát az IMF/EU-megállapodás elérésére áprilisig.

A Morgan Stanley londoni közgazdászai hétvégi új elemzésükben megerősítették azt az előrejelzésüket, hogy ha az IMF/EU-egyezmény legkésőbb áprilisig létrejön, akkor a jelenlegi, 7,00 százalékos MNB-alapkamat valószínűleg a kamatszint tetőzését jelenti, és ha a külső kockázatokat sikerül egy méretes - 15-20 milliárd eurós - elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodással kordában tartani, akkor az MNB 2012 végéig legalább a legutóbbi, tavaly novemberben és decemberben végrehajtott 1,00 százalékpontnyi kamatemelést vissza tudja venni. A Morgan Stanley londoni elemzői ennek alapján az idei év végére 6,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak.