A reptéri dolgozók negyedét elbocsátják

2012.02.15. 12:57 Módosítva: 2012.02.15. 13:19

Szerdán a Budapest Airport hivatalosan is bejelentette, hogy csoportos létszámleépítésbe kezd a Malév csődje miatt. Az elbocsátásokról a repülőtér üzemeltetője értesítette a munkaügyi központot, egyúttal konzultációt kezdeményezett a szakszervezetekkel és a munkavállalók képviselőivel – olvasható a Budapest Airport közleményében.

A Budapest Airport számára nem maradt más lehetőség a nemzeti légitársaság leállása után, mint az, hogy az üzemeltetési és vállalati struktúráját hozzáigazítsa a megváltozott helyzethez, olvasható a közleményben. A budapesti repülőtér azonnal elveszített 1,5 millió átszálló Malév-utast abból a 3,2 millióból, ami a nemzeti légitársaság teljes tavalyi forgalma volt Budapesten, írja a Portfolio.hu.

A közlemény szerint a Malév-pótlás nem halad zökkenőmentesen. Bár a Wizz Air és a Ryanair az elmúlt napokban szinte komoly háborúban kezdett egymással – elsősorban az ír fapados indított kemény ostromot a magyarnak mondott fapados cég ellen –, és mindkét cég több tucatnyi járat indítását, milliárdos beruházásokat ígért, ennek a reptéri forgalomra gyakorolt hatása egyelőre csekély.

Erre utal, hogy a BA tájékoztatása szerint mostanáig mindössze nagyjából évi egymillió utas elszállítására ajánlottak fel a légitársaságok kapacitást a Malév korábbi legfontosabb útvonalain. A felajánlások jelentős része, ahogyan ezt tapasztalhatjuk is, a fapadosoktól érkezett; a hagyományos légitársaságok jellemzően csak olyan vállalásokat tettek, hogy az eddiginél nagyobb kapacitású gépeket küldenek Ferihegyre.

A repülőtérnek a Malév-utasok elvesztésén kívül egyéb pénzügyi kiesést is jelent a légitársaság csődje. A Malév által bérelt irodák, helyiségek, parkolók, valamint a budapesti javítóbázis bérleti díjának kiesése szintén számottevő, bár a BA által nem forintosított összeg. A kialakult helyzetben a Budapest Airport számos takarékossági és költség-csökkentő lépésről döntött. Így például felfüggesztik az erre az évre tervezett, több mint 60 millió eurós (17,4 milliárd forintos) összértékű beruházási és fejlesztési programot. Emellett felül mintegy 250 munkavállaló „kényszerű elbocsátását” tervezik, ami nagyjából 20-25 százalékos létszámleépítést jelent.