A földekből él a magyar

2012.02.15. 09:01 Módosítva: 2012.02.15. 13:15

Az utolsó negyedévben, akárcsak az előzőben, 1,4 százalékkal, míg 2011 egészében 1,7 százalékkal nőtt tavaly a magyar gazdaság – olvasható a KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján készített, szerdán publikált gyorsjelentésében.

 

A GDP-gyorsbecslés – amelytől a március 9-én megjelenő részletes adatok eltérhetnek – azt mutatja, hogy a pesszimista várakozások ellenére nem állt le a magyar gazdaság növekedése. A negyedéves adat viszont tovább intenzív lassulást sejtet: a harmadik és a negyedik negyedév közötti változás csupán 0,3 százalékos volt. Ez visszaesés az előző negyedévhez képest – akkor szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 0,4 százalékos növekedést mutatott a gazdaság –, de jobb a második negyedéves 0,1 százaléknál.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a negyedik negyedéves növekedés hajtóereje elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipari export volt. Mindez nem meglepő: a legutóbbi, harmadik negyedéves részletes GDP-adat is azt mutatta: gyakorlatilag a mezőgazdaság maradt az egyetlen növekvő gazdasági ágazat az országban. A Commerzbank elemzői reakciója is azt emelte ki, hogy ha nincs a tavalyi kedvező időjárás, akkor a magyar gazdaság már recesszióban lenne.

A K&H alapkezelő reagálása szerint „akár hazai, akár uniós szinten nézzük, jelenleg az egyik legnagyobb kérdést rövid távon a gazdasági növekedés lassulása, középtávon a növekedés fenntarthatósága jelenti”. Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója kiemelte: „a hazai negyedik negyedéves előzetes GDP-adatok jobbak a várakozásoknál, ugyanakkor a további növekedési kilátásokat beárnyékolja, hogy a beruházások, amelyek a későbbi GDP-növekedést alapozzák meg, csökkenő tendenciát mutatnak”.

Szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok; előző negyedév = 100 %

Év/Negyedév I. II. III. IV.
2009 96,7 98,8 99,1 100,2
2010 101,1 100,4 100,7 100,3
2011 100,7 100,1 100,4 100,3

A harmadik negyedévben, akárcsak a negyedikben, a gazdaság egésze 1,4 százalékkal nőtt, ezen belül az agrárium 5,9 százalékos erősödést mutatott. Az ipar akkor már 0,7 százalékos, ezen belül a feldolgozóipar 1 százalékos visszaesésben volt, az építőipar 3,6 százalékos mínuszban állt, és 1 százalékkal visszaesett a pénzügyi szektor teljesítménye. Az építőiparról most szerdán közölt adatok még nagyobb mélyrepülést mutatnak: az ágazat teljesítménye egy év alatt 7,8 százalékkal esett.

Az NGM nem aggódik: a minisztérium dél körül kiadott közleménye azt emeli ki – ami egyébként tény –, hogy a GDP-adat jobb a vártnál és jobb az európai átlagnál is. A Matolcsy-minisztérium szerint „valószínűsíthető, hogy a kiskereskedelemben megindult pozitív trendek tovább folytatódtak – amelyet a bevásárló-turizmus is erősíthetett –, valamint termelési oldalon az ipar számai a negatív külpiaci trendek ellenére továbbra is pozitívak maradtak.