Hidegben az ember nem vesz lakást

2012.02.15. 11:07

A Duna House barométerének keresleti indexe azt mutatja: 2012 januárjában megélénkültek a befektetői célú vásárlások, közölte az ingatlanpiaci vállalkozás.

A végtörlesztéses ingatlanok által gerjesztett piaci élénkülés mellett rendkívüli módon élénkültek a befektetési célú tranzakciók is. Arányuk az összes vásárlók között folyamatosan növekszik, tavaly októberben 18 százalékot, idén januárban már 32 százalékot tesznek ki.

Feltételezhető, hogy nemcsak a befektetők, de a lakosság egy része is ingatlanba teszi vagyonát, bízva az ingatlanárak hosszú távú emelkedésében, illetve a bérbeadás éves hozama is 7,5-10 százalék közé tehető, ami jó befektetésnek számít.

A keresleti lendület azonban hanyatlani látszott az extrém hideg beköszöntével és a múlt heti rekord mínuszok az érdeklődési számban is átmeneti völgyet képeztek. Az érdeklődők még így is jóval az átlag feletti arányt produkáltak, így kijelenthető, hogy az átmeneti vásárlói kedv csak rövid időre fagyott meg és még az is lehet, hogy valóban a hidegnek köszönhetően. Hogy tényleg lehet összefüggés a két adat között, azt alátámaszthatja ennek a hétnek az első két napja, amikor ismét visszaerősödött a kereslet.

Az elsősorban befektetési célú vásárlói kedv, s ezzel az utóbbi 3 év rekord tranzakciós adatai kitarthatnak még 1-2 hónapig, így ha nem várt gazdasági esemény idén már nem következik be, akkor az erős évkezdés miatt valamivel jobb évet zárhat majd az ingatlanpiac, mint az előző három évben.