Simor: Hitelességet is kölcsön kell vennünk az IMF-től

2012.02.16. 11:01

A magyar gazdaság iránti bizalom helyreállításához elengedhetetlen IMF/EU-megállapodás védőhálót jelent, erősíti a gazdaságpolitika hitelességét, és ezzel segítséget nyújt az államadósság csökkentéséhez - hangsúlyozta Simor András jegybankelnök csütörtökön a Napi Gazdaság konferenciáján Budapesten.

"Úgy is mondhatjuk, hogy a pénz kölcsönvételén túl fontosabb a hitelesség kölcsönvétele" - fogalmazott Simor a Napi tudósítása szerint.

Kifejtette: bár az elmúlt évben jelentős volt az alkalmazkodás a magyar gazdaságban, a bizalomhiány, a gyenge forint és a magas adósság miatt azonban sokkal nagyobb, növekedési áldozatokkal járó mérlegalkalmazkodásra van szükség. A bizalomhiány miatt ugyanis az erőfeszítések ellenére az adósság újratermelődik és a súlyos áldozatokkal járó alkalmazkodás elhúzódhat.

A jegybanknak  elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül kell megkísérelnie a növekedési áldozatok csökkentését, az alkalmazkodási pálya simítását - mondta, de hozzátette, hogy az MNB lehetőségei korlátozottak. Az MNB nem tudja átvenni a piacok helyét, az átmeneti piaci zavarok kezelésében és építésében lehet szerepe, amelyet a nem szokványos, a szerdán bejelentett eszközök alkalmazásával ér el.