Tovább drágulhat a benzin

Index/portfolio
2012.02.19. 14:52

Az olajár emelkedése és a forint árfolyamának gyengülése miatt az előttünk álló héten ismét drágulhatnak majd a hazai üzemanyagok - írja a Portfolio. A benzin esetében 3-4, a gázolajnál 2-3 forint körüli árváltozással szembesülhetnek majd az autósok szerdától.

Múlt héten bruttó 3 forinttal emelte a gázolaj és 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti árát a Mol, ezzel a gázolaj átlagára 434 forintra, benziné pedig 421 forintra nőtt.

 

A héten további magasságokba emelkedett a Brent árfolyama annak ellenére is, hogy gyorsan cáfolták azokat a szerdai értesüléseket, melyek szerint Irán elzárja hat európai országba irányuló olajexportját. A kínálati félelmek azonban továbbra is dominálnak az olajpiacon, ami miatt a Brent a 120 dolláros magasságokat is megközelítette.

Az olajár emelkedésével párhuzamosan a finomított termékárak is újabb magasságokba szöktek. A benzin dollárban mért átlagos jegyzésára a héten 2,2 százalékkal, a gázolajé pedig 0,6 százalékkal emelkedett. Eközben azonban a forint árfolyama a dollárral szemben az utóbbi hetek jó teljesítményét követően gyengült, a múlt heti átlagos 222,1-es szintről az utóbbi napokban tapasztalt 221,7-es átlagos szintre.

A forint ilyen irányú mozgása nem kedvez az autósoknak, hiszen a hazai fizetőeszközben kifejezett heti átlagos üzemanyagárak még nagyobb emelkedést mutatnak. A benzin esetében mindezek következtében 3, a gázolajnál pedig 1,4 százalékos a drágulás mértéke.