30 milliós hitelre is járna az árfolyamrögzítés

2012.02.21. 14:49 Módosítva: 2012.02.21. 16:39

Módosító javaslatot nyújt be a Fidesz az árfolyamgát rendszerét módosító törvényjavaslathoz, azt kedvezményezve, hogy ne a lakás értékéhez, hanem a felvett hitel összegéhez kössék az árfolyamrögzítésigénybevételének lehetőségét - közölte Rogán Antal kedden az Országgyűlésben az MTI tudósítása szerint. E szerint az élhetne az árfolyamgáttal, aki 30 millió forintnál kevesebb hitelt vett fel.

A Fidesz vezérszónoka emlékeztetett: az eredeti tervek szerint az vehetné igénybe az árfolyamrögzítést, akinek a devizahitel fedezetéül szolgáló ingatlanjának forgalmi értéke - a fedezetként való elfogadáskor - nem haladta meg a 30 millió forintot. A Fidesz ehelyett azonban azt a korlátot javasolja - folytatta -, hogy az élhessen az árfolyamgáttal, aki 30 millió forintnál kevesebb hitelt vett fel. A módosító indítványról a kormánypárti frakció megkezdte az egyeztetéseket a kabinettel és a Bankszövetséggel is - jelezte Rogán Antal.

A Bankszövetség nem kommentálta a módosítót, de úgy tudjuk, hogy az ügyben a szervezettől senki nem egyeztetett a kormánnyal.

Rogán sajtóirodája cikkünk megjelenése után közölte: az árfolyamgát rendszerének módosítása nem ultimátum, hanem egy javaslat,  a Fidesz frakció javaslata. "A mai napon felvettem a kapcsolatot a Bankszövetség elnökével, és kértem, hogy foglaljanak állást a módosító javaslattal kapcsolatban. Tudomásom szerint a következő ülésükön, március 5-én kerül erre sor. A frakció tartani kívánja magát a Bankszövetség álláspontjához, ha megállapodott velük. Az árfolyamgát a jelen formájában a bankok ügyfeleinek 85-90 százaléka számára érhető el, a módosító javaslattal ez 97 százalékra emelkedne, tehát gyakorlatilag mindenki számára elérhető lenne" - közölte Rogán.

A portfolio.hu a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva azt írja: a jegybank végtörlesztés előtti adatai szerint mindössze a deviza jelzáloghitelek 0,6 százaléka volt 30 millió forintnál nagyobb összegű (darabszám szerint). Mivel a felvétel óta jellemzően nőtt a tőketartozás nagysága, még kisebb volt a felvétel időpontjában a 30 millió forint fölötti deviza jelzáloghitelek aránya. Az új árfolyamrögzítést potenciálisan igénybe vevők köre némileg tehát bővül, ami az államnak és a bankoknak is magasabb terhet jelenthet a rögzített árfolyam fölötti kamattörlesztés fele-fele arányban történő elengedése miatt. Ezzel tehát eltér a kormány a bankokkal kötött megállapodástól.