Öthavi csúcson a forint

2012.02.21. 12:50 Módosítva: 2012.02.21. 12:52

Az újabb görög pénzügyi mentőcsomag jóváhagyása erősítheti a forintot, de a piac az EU/IMF-megállapodásra vár, és annak lezárásáig a monetáris tanács valószínűleg nem csökkenti az alapkamatot - mondták az MTI által kérdezett elemzők kedden.

A piac arra számított, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei megszavazzák Görögországnak a 130 milliárd eurós csomagot, azaz a döntéssel a bizonytalanság árazódott ki - közölte Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője ugyanakkor a bő likviditással magyarázza a feltörekvő piacokon tapasztalható vásárlási kedvet, így a forint erősödését is.

Délelőtt a forint az euróval szemben 285,71-ig erősödött, ami szűk fél éves csúcsot jelent, az árfolyam legutóbb tavaly szeptember közepe után volt ilyen szinten. A forint később visszakorrigált, 13 óra előtt 288 forintot kell fizetni egy euróért. A forint a svájci frankkal szemben 236,48-ig erősödött, kora délután 238-239 között mozog az árfolyam.

A magyar fizetőeszköz január óta tartó folyamatos erősödése folytatódhat, hiszen az erősödés a technikailag fontos 200 napos mozgó átlagot is átlépte - jelezte Kondrát Zsolt, aki ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a magyar eszközök iránti keresletet alapvetően az EU/IMF-tárgyalások sikeressége határozza meg.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Jobbágy Sándor, a CIB Bank vezető elemzője is. Álláspontja szerint a magyar piacon befektetők számára az EU/IMF-megállapodás jelent garanciát, illetve az a kontroll, amelyet az IMF negyedévente gyakorol majd a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban.
A görög mentőcsomag természetesen javítja a kockázatvállalási hajlandóságot, de azt is tudni kell, hogy a görög probléma hosszabb távon még nem oldódott meg - figyelmeztetett Jobbágy Sándor. A mostani megállapodás még nem garantálja azt, hogy a görög adósságállomány hosszabb távon is finanszírozható, hiszen a jelenlegi, GDP-arányosan 160 százalékot meghaladó adósság csak 2020-ra mérséklődik 120 százalékra, és még az is nagyon-nagyon magas - tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy vajon a görög csomag jóváhagyása után és a forint jelenlegi erős szintjének hatására csökkenhet-e a magyar alapkamat, mindkét elemző nemmel válaszolt, "az még korai lenne" kiegészítést adva. A kamatcsökkenés az EU/IMF-tárgyalások sikeres befejezése után kerülhet napirendre - jelezték az elemzők.