NGM: Nem lesz kiigazítás

2012.02.22. 12:48 Módosítva: 2012.02.22. 13:17

Különös időpontban reagált a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium azokra a hírekre, hogy egy kormánydöntés értelmében újabb költségvetésvetési megszorítások lesznek idén és 2013-ban, és ezek várhatóan százmilliárd forintos nagyságrendűek lesznek.

Az NGM ugyanis „A kormány nem hajt végre kiigazítást a költségvetésen, és annak elfogadott irányán sem változtat” című közleményét azt követően adta ki, hogy Brüsszelben eldőlt: 495 millió eurónyi magyar támogatást fagyaszthat be az Európai Unió, ha nem lesz változtatás a költségvetési politikában, és ha a kormány nem tudja garantálni, hogy tartósan és fenntartható módon 3 százalék alá viszi a deficitet.

Akár erre adott kormányzati válasz is lehetne a közlemény, hiszen úgy fogalmaz: „A Széll Kálmán-terv alapján készült konvergenciaprogram, valamint a 2011. december hónapban elfogadott 2012. évi költségvetési törvény az államháztartás uniós módszertan szerinti 2012. évi hiánycélját a GDP 2,5 százalékában határozta meg. Ezt a hiánycélt a kormány minden körülmények között biztosítani kívánja”.

Az NGM szerint a kormányhatározatot az indokolja, hogy „a nemzetközi pénzügyi válság korábban prognosztizált időszakának elhúzódására lehet számítani”, és ezért „a kormánynak minden eszközt meg kell ragadnia annak érdekében, hogy a válság következményeit előrelátó módon kezelje és a kitűzött államháztartási hiányt ne lépje túl”. Hogy pontosan milyen korábbi prognózisra gondolnak, azt nem tudni, hiszen a költségvetést alig több mint két hónapja, 2011 decemberében fogadta el a parlament, azóta – például a görög mentőcsomag uniós elfogadásával – inkább az euróválság enyhülésére, mint elmélyülésére utaló jelek láthatók.

A minisztérium szerint nincs szükség változtatásokra, és a megszorításnak tűnő kormánydöntés nem az. Egészen pontosan, ha jól értjük:: a kormányhatározatban szereplő változtatások nem kiigazítások, nem változtatások, hanem az eredeti út megerősítését jelentik.

„A kormány által elfogadott 1036/2012. (II. 21.) Korm. határozat, mely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedéseket tartalmazza, hozzájárul ahhoz, hogy a kormány a nemzetközi válság közepette is – érdemi tartalékok megőrzése mellett – kivédje a költségvetési hiánycélt veszélyeztető külső kockázatokból eredő hatásokat. A kormány ezen határozatával a 2012. évi költségvetés végrehajtását erősíti meg – vagyis nem kiigazítást hajt végre, annak elfogadott irányán nem változtat” – olvasható a közleményben.

A minisztérium ismét megjegyzi azt is, hogy „a kormány gazdaságpolitikájának alapja a költségvetési egyensúly helyreállítása melletti szilárd elkötelezettség, melyet következetesen érvényesíteni kíván”. Az NGM szerint a kormány „célkitűzése, hogy az államháztartás hiánya tartósan a GDP 3 százaléka alatt maradjon és évről-évre folyamatosan csökkenjen. Mindezt strukturális intézkedésekkel kívánja elérni”.