Megadóztatnák a külföldi jövedelmeket?

2012.02.24. 15:49 Módosítva: 2012.02.24. 20:33

A szolidaritási adót, állítólag most a külföldön dolgozó, magyarországi állandó lakcímmel rendelkezők fizetnének, írta a Nyugat.hu.

A szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője tett fel kérdést a polgármesternek arról, igaz-e, hogy a kormány új adót vezetne be, amit szolidaritási adónak neveznének. Puskás Tivadar polgármester, aki egyúttal a KDNP országgyűlési képviselője is, azt mondta, a terv még embrióállapotban van.

A lap úgy tudja, az adót azok a magyar állampolgárok fizetnék, akiknek állandó lakcímük Magyarországon van, de külföldön dolgoznak. Nekik kellene eddig ismeretlen módon számított adót fizetniük. "A dolog azért érdekes, mert az Európai Unió tiltja a kettős adóztatást. Minden uniós állampolgár abban az országban adózik a jövedelme után, ahol a bejelentett munkahelye van. Ez az adó pedig biztosan sértené ezt az elvet" – írja a nyugat.hu.

A szolidaritási adó megnevezés jelenleg a magas jövedelműek által fizetendő különadót jelenti. Ez az az adó, amit a kormány nem nevez második kulcsnak, ragaszkodván az egykulcsos adó rendszeréhez, ettől függetlenül létezik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium péntek este azt közölte: „a kormány nem tervezi »szolidaritási adó« bevezetését azon Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok tekintetében, akik külföldön végeznek munkát”. A minisztérium megjegyezte azt is: „nem helytálló az a sajtóban megjelent állítás, miszerint az Európai Unió tiltja a kettős adóztatást”.

Az NGM tájékoztatása szerint az uniós jogba csak a négy szabadság elvének zavartalan érvényesülését, így a személyek szabad mozgását akadályozó intézkedések ütközhetnek. „A kettős adóztatás elkerülését nem uniós jogszabály, hanem adott állammal kötött kétoldalú megállapodások rendezik”.

A minisztérium szerint „az egyezmények bérjövedelemre vonatkozó rendelkezései alapján nem állja meg a helyét az az állítás sem, hogy »minden uniós állampolgár abban az országban adózik a jövedelme után, ahol a bejelentett munkahelye van«. A kétoldalú egyezmények szabályozása alapján legfeljebb annyi állítható általánosságban, hogy a magánszemély nem önálló munkából származó jövedelmei jellemzően abban az államban adóztathatóak, ahol a munkát végzi, de rövidtávú kiküldetéseknél az adóztatás joga marad a magánszemély illetősége szerinti államban" – közölte az NGM.