no

Volt szomszédja támasztotta fel a Nordsee-t

2012.02.24. 12:40
Miután decemberben csődvédelmet kért a magyar üzemeltető, nemrég újra megnyitott a Nordsee Westendben lévő étterme. Az új befektető korábban a szomszéd üzletet működtette, de azt kénytelen volt bezárni, három másik cége is felszámolás alatt áll. A Nordsee-vel már terjeszkedésen gondolkodik: a Váci utcai üzlet továbbra is zárva maradhat, de áprilisban már a Mammutban nyitnának, három éven belül pedig minden nagyobb bevásárlóközpontban szeretnének egy éttermet.

Nemrég újra megnyitott a Nordsee Westendben lévő étterme, helyreállt a cég honlapja, és egy mostanában feladott álláshirdetés szerint új alkalmazottakat is keresnek a boltba. A Nordsee üzletei – a Westend mellett a Váci utcában is üzemelt egy étterem – még január elején zártak be, miután az üzemeltető Mafish Kft csődvédelmet kért. Akkor úgy tűnt, hogy a halas ételeket kínáló német gyorsétteremlánc magyar jelenléte véget ért, most azonban új befektető tűnt fel a színen.

Új ember, új név

Az üzemeltető céget ugyanis megvásárolta egy új érdeklődő, Rózsa József, és új néven, Nordfish Kft.-ként működteti tovább. Bár ez a cégjegyzékben még bejegyzés alatt áll, Rózsa szerint a cég jogai mellett már átvették annak kötelezettségeit is, így a 300 milliós tartozást is, ami nagyrészt az Erste banktól korábban felvett hitelből áll – ennek eredményeképp január 26-án megszűnt a társasággal  elleni csődeljárás.

Bár a csődvédelemmel megkopott hírnév és az adósság miatt célszerűbb lett volna teljesen új céget alapítani, éppen emiatt a hitel miatt volt szükség arra, hogy a korábbi céget vásárolják meg: „Az Erste bank hitelszerződését ennyi idő alatt nem tudtuk átvállalni, csak ha a Mafisht-t tovább visszük, ezért döntöttünk úgy, hogy inkább átvállaljuk a teljes tartozást” – mondta az Indexnek Rózsa.

„Úgy ítéltem meg, hogy maximum egy hónap fér bele, amíg a boltok zárva tartanak és még »károsodás« nélkül újra indítható a Nordsee hálózat. Tehát nekünk szűk egy hónapunk volt arra, hogy felmérjük a lehetőségeket, és új alapokra helyezzük a hazai Nordsee-t” – mondta Rózsa József.

Nyereségben bíznak

Az új tulajdonos szerint mostanra sikerült megállapodni minden hitelezővel és beszállítóval, így a Nordsee biztonságosan üzemelhet tovább, hamarosan pedig már nyereséget is termelhet. „Tüzetesen áttanulmányozva a főkönyveket, egyértelművé vált, hogy teljesen új alapokon és feltételekkel nyereségessé lehet tenni a Nordsee hazai hálózatát” – mondta Rózsa József arról, miért érte meg beszállni az eddig csak veszteséget termelő üzletbe.

IMG 4822
Fotó: Huszti István

Mint ismeretes, a cég eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a lánc első éttermének megnyitása után 2008-ban negyvenmillió forintra rúgott a veszteség, és bár a későbbiekben dinamikusan nőtt a bevétel, a veszteséget egyetlen évben sem sikerült eltüntetni. A társaság 2010-ben hitelt vett fel a Váci utcai üzlet nyitásához – ennek köszönhetően megduplázódott az árbevétel, azonban még így is 25 millió forintos veszteséget kellett elszenvednie a tulajdonosnak, miközben az adóssága 300 millió forint fölé nőtt.

Tengernyi üzlet nyílna

Az új befektetővel új lendületet kaphat a korábban igencsak vontatottan haladó terjeszkedés is – a cég eredetileg öt év alatt tíz üzletet szeretett volna nyitni, ebből kettő jött össze. Bár a Váci utcai üzlet már nem fog újranyitni, mert a bérbeadó túl magas díjat kért, ehelyett hamarosan átköltöznek a Mammutba, ahol már áprilisban megnyílhat az első budai Nordsee.

De itt nem állnak meg a tervek: „Ettől az évtől kezdve szeretnénk már újabb egységeket nyitni, három éven belül szeretnénk jelen lenni minden nagyobb és fontosabb bevásárlóközpontban és városi központokban” – mondta Rózsa József, aki szerint először snack shopokat nyitnak, ahol hideg és meleg ételeket is kínálnak elsősorban azoknak, akik gyorsan szeretnének valamit enni vásárlás közben.

A volt szomszédját vette meg

Rózsának már van tapasztalata élelmiszeripari és vendéglátós cégekkel. A cégnyilvántartás adatai szerint ő volt a fő tulajdonosa és ügyvezetője a korábban négy országban is működő, élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó Daisyland csoportnak, ami három cégből állt. Ebből a Daisyland Élelmiszergyártó Kft.-t már 2008-ban felszámolták, a Daisyland Élelmiszeripari Kereskedelmi Kft. 2010 októbere óta felszámolás alatt áll, az utolsó bástya, a legfrissebb adatok szerint 65 millió forintos adóssággal rendelkező Daisyland Raktározási Kft. ellen pedig a közelmúltban, február 2-án indult végelszámolás – Rózsa szerint a válság és a multik nyomása miatt már nem lehetett nyereségesen üzemeltetni a céget.

171735 185691468117748 143993732287522 532977 3875513 o
Fotó: Coeliac Maps Europe

Az ügy másik érdekessége, hogy Rózsáék családi cége, az R-Copy Plusz Kft. üzemeltette a Westendben a Nordsee melletti Free from finom nevű, gluténmentes ételeket és snackeket árusító üzletet is – így Rózsa József most tulajdonképpen a volt szomszédját vette meg. A helyiséget ráadásul pont a Nordsee-t üzemeltető Mafishtól bérelték, azonban a bérleti díj túl magas volt, és miután a Westenddel sem tudtak megállapodni, kénytelenek voltak bezárni a helyet. A Mammutban és az Arénában ennek ellenére továbbra is üzemeltetnek éttermeket.