Sohasem tartozott ennyivel az állam

2012.02.24. 07:41 Módosítva: 2012.02.24. 07:50

Az államigazgatás nyakába szakadtak a megyei önkormányzatok, illetve azok lejárt számlatartozásai, így januárban minden idők csúcsát megdöntve 49,9 milliárd forintra ugrott a költségvetési intézmények lejárt adóssága, írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Államkincstár (MÁK) számait nem lehet összevetni a megelőző hónappal, mivel az adatszolgáltatók köre jelentősen bővült a megyei önkormányzati költségvetési szervek, illetve a megyei és fővárosi egészségügyi intézmények átvételével. Az eddigi csúcs tavaly novemberben 42,3 milliárd forint volt - még az önkormányzatok nélkül. Decemberben a viszonylagos pénzbőségnek köszönhetően a költségvetésből konszolidálták a rendőrségeket, de rendezték a Honvédkórház adósságait is, a ki nem fizetett számlatartozás akkor 35,5 milliárdra csökkent.

A kincstár adatai szerint az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 5,5 milliárd forint, a kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány pedig 44,3 milliárdra rúgott januárban. A tartozás a 60 napon túli tartományban jelenleg 10,8 milliárd, az 50 milliárdos tartozásnak alig tizedét, 5,2 milliárdot sikerült átütemezniük a közigazgatási intézményeknek.

Fele a NEFMI-nél

Az összes adósság 58,9 százaléka (29,9 milliárd forint), a minősített tartozás 50,7 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezeténél. Az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemek tartozása 5,2 milliárd forint. A megyéktől átvett egészségügyi intézmények adóssága 18,4 milliárd forint, a második legnagyobb összeget − 11,6 milliárd forintot − a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá tartozó közigazgatási hivatalok halmozták fel.