292 felett az euró

Portfolio
2012.02.27. 10:07
A szombaton megjelent sajtóértesülések szerint az Európai Bíróságig visszük a bírók korai nyugdíjazásnak ügyét. Ha ez tényleg megvalósul, akkor megnő a kockázata annak, hogy az új IMF-EU hitelmegállapodás is jócskán csúszik.
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A mérsékelten romló külpiaci hangulatban a forint az euróval szemben gyengébb szinteken mozog, mint péntek délután-este, tíz órakor már 292 forint felett járt az euró. Ez bő egy hete a leggyengébb forintot jelenti. A forint gyengülésében a portfolio.hu szerint szerepe lehet annak a szombati lapjelentésnek (Magyar Nemzet név nélküli kormányzati forrás), miszerint a bírók korai nyugdíjazására vonatkozó magyar álláspontból a továbbiakban már nem kíván engedni a kormány, inkább az Európai Unió bíróságához fordul. Ha ez így lesz, akkor az alapvető akadályát képezheti a hitelkérelemről szóló hivatalos tárgyalások elindulásának, ugyanis a Brüsszel által indított kötelezettségszegési eljárás nem tud kompromisszumos megoldással lezárulni, noha ez előfeltétel lenne.

    A bírók nyugdíjkorhatárával kapcsolatos kötelezettségi eljárásban Magyarország nem hajlandó további kompromisszumokra, és ha az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar választ, akár az Európai Bírósághoz is fordul - írta szombati számában a Magyar Nemzet, amely arról is írt, hogy csütörtökön este titokban hazánkba érkezett az Európai Bizottság négy fős tárgyalódelegációja. A delegációt a Miniszterelnökségnél fogadták.

    Ha a magyar kormány végül valóban az Európai Bíróság elé viszi a bírók nyugdíjkorhatárának ügyét, annak rendezése lényegesen elhúzódhat. Vagyis fennáll a kockázata annak, hogy az új hitelkeretről szóló tárgyalások hivatalos elindulásának egyik előfeltétele nem teljesül, és ezzel az IMF-megállapodás is nagyon távolinak tűnik.