Két hónapja úgy van szocpol, hogy nincs

2012.02.27. 10:29
Idén januártól elvileg ismét van szocpol-támogatás a lakásvásárlásra, bár a 2009 nyarán megszüntetett korábbi szocpolnál szigorúbb feltételekkel. Valójában azonban még senki nem kaphatott a nyolcszázezer és két és félmillió forint közötti támogatásból, az állam ugyanis nem cáfolt értesüléseink szerint még egyetlen bankkal sem állapodott meg. A nemzetgazdasági tárca szerint hamarosan jön az első, eddig a végtörlesztéssel voltak elfoglalva a pénzintézetek.

Január óta újból igényelhető a szocpolként ismert vissza nem térítendő lakásépítési támogatás. Elvileg legalábbis. Valójában viszont az Index értesülése szerint még egyetlen bank sem szerződött az állammal a támogatások folyósítására, ezért a támogatás úgy van, hogy nincs.

A miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter tavaly októberben jelentette be: két részből álló otthonteremtési programot indít a kormány. Az első a gyermekhez kötődő szociálpolitikai kedvezmény (szocpol) visszahozása, a másik eszköz egy kamattámogatási konstrukció, aminek a véglegesítéséhez uniós beleegyezés is kell. Előbbi a gyermekek számától függően nyolcszázezer forinttól 2,5 millióig terjedő vissza nem térítendő támogatás lenne, ha lenne.

A végtörlesztés a hibás

A szocpolt szabályozó 2011. december 6-án kihirdetett kormányrendelet 2012. január 1-jén hatályba lépett, de eddig hiába. A bankok ugyanis csak akkor fogadhatják be a hitelkérelmeket, ha rendelkeznek egy olyan háromoldalú szerződéssel, amelyet a bank, a Magyar Államkincstár és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) köt. A szerződések aláírása eddig elmaradt.

„A háromoldalú szerződés megkötését megelőzően a Kincstárnak sem joga, sem lehetősége nincs a támogatás nyújtására, azt követően is csak a szerződött hitelintézetek által folyósított támogatásokat folyósítja utólagosan a hitelintézeteknek” – tudtuk meg az Államkincstártól. Azt is közölték: a bankokkal a Nemzetgazdasági Minisztérium tárgyal, ez nem tartozik a Magyar Államkincstár feladatkörébe.

Az NGM-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy még a rendelet hatályba lépése előtt kiküldték a bankoknak a szerződéstervezeteket. „Mindegyik hitelintézet mérlegeli, hogy részt kíván-e venni a szocpol közvetítésében, amennyiben igen, a szerződéstervezetet visszaküldi aláírva” – közölte a minisztérium.

A tárca szerint a bankok tavaly decemberben és idén januárban a devizakölcsönök végtörlesztésével kapcsolatos ügyintézésre koncentráltak. „Ugyanakkor megkezdték a felkészülést a szocpollal járó ügyintézésre. Reményeink szerint néhány héten belül több hitelintézetnél is elérhető lesz a támogatás, mert folyamatban van a szerződéskötés” – közölte a szaktárca.

Kinek járna a támogatás?

Szocpolt az kaphat új lakás építéséhez és új lakás vásárlásához, akinek nincs lakása. Legalább az egyik szülőnek hat hónapos munkaviszonyt kell bizonyítania, illetve nem lehet köztartozása annak, aki támogatást kér.

Két gyermek esetében (nevelt vagy csak vállalt) 800 ezer forinttól 1,3 millió forintig terjedő támogatás ígért a kormány ősszel. A három gyeremeket nevelőknek (és vállalóknak) 1,2 és 2 millió között lesz a szocpol a lakás nagyságától illetve energetikai besorolásától függően. Aki négy gyermeket nevel, annál 1,6-2,5 millió között lehet a szocpol mértéke.

 Lakás hasznos alapterülete  2 eltartott gyermek esetén  Lakás hasznos alapterülete  3 eltartott gyermek esetén  Lakás hasznos alapterülete  4 vagy több eltartott gyermek esetén
 60,01-75,01 m2  800 000 Ft  70,01-85 m2  1 200 000 Ft  80,01-95 m2  1 600 000 Ft
 75,01-90 m2  1 000 000 Ft  85,01-100 m2  1 500 000 Ft  95,01-110 m2  2 000 000 Ft
 90,01 m2  1 300 000 Ft  100 m2  2 000 000 Ft  110 m2  2 500 000 Ft

A kormány korábbi várakozásai szerint 2012-ben négyezer család igényli majd a támogatást, ez a költségvetésnek 5,2 milliárd forintba kerül majd. A miniszterelnök egy rándióinterjúban a Bajnai-kormány által 2009 júliusában megszüntetett kedvezményrendszer felélesztését azzal indokolta, hogy a magyar gazdaság csak akkor lehet versenyképes az európai válság végeztével, ha van egy életerős, izmos építőipara, anélkül ugyanis nincs jelentős gazdasági növekedés.

Az uniótól függ a kamattámogatás

A szocpol mellett a másik eszköz egy kamattámogatási konstrukció, ennek véglegesítéséhez viszont uniós beleegyezés is kell. Az NGM ezzel kapcsolatban most közölte: zajlanak az egyeztetések az Európai Bizottsággal, „a jelenlegi információink alapján bízunk benne, hogy márciusban hatályba léphet az erre vonatkozó, 2011. december 29-én kihirdetett kormányrendelet is”.

Az őszi tervek szerint kamattámogatás használt lakáshoz is jár, és nem csak vásáráshoz, hanem felújításhoz is. Az is kaphat támogatást, aki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. A kormány tervei szerint három-ötezer család kaphatja meg ezt a segítséget, ami 1,3 milliárdos költségvetési kiadással járna idén.

Ha Brüsszel  rábólint, a kamattámogatás egységesen mindenkinek öt évre szólna. Egyszer vehető igénybe, mértéke azonban kategóriánként eltérő. Két gyermekig az első évben az állampapír referenciahozam 60 százaléka, majd évről-évre kevesebb, az ötödik évben a referenciahozam 40 százaléka. A kettőnél több gyermekes családoknak a támogatás mértéke az első évben a referenciahozam 70 százaléka lesz, innen megy le öt év alatt 50 százalékig.

Használt lakás vásárlása esetén, illetve késedelmes adós lakásvásárlásakor a referenciahozam 50 százaléka a kamattámogatás, az ötödik évben már csak 30 százalék. Aki késedelmes hitellel terhelt lakást vásárol, az az első és második évben 50 százalékos kamattámogatást kap, a támogatás mértéke csak a harmadik évben kezd el csökkenni, az ötödik évre 35 százalékig.

     A futamidő
     1. éve  2. éve  3. éve  4. éve  5. éve
 Új lakás vásárlása/építése esetén  0-2 gyermek  60%  55%  50%  45%  40%
 3 vagy több gyermek  70%  65%  60%  55%  50%
 Használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén  gyermekszámtól függetlenül  50%  45%  40%  35%  30%