Nagy vonatritkítás jöhet áprilisban

2012.02.27. 12:12

Bár a menetrendváltásra egész Európában hagyományosan decemberben kerül sor, a magyar vasúton idén áprilisban is komoly változások jöhetnek, értesült az ecoline. Mávos belső információkra hivatkozva állítják, hogy tavasszal komoly mértékben csökkenhet a közlekedő személyszállító vonatok száma. Politikailag ugyanis nem lenne vállalható az újranyitott vonalak bezárása, de a vonatritkítás még beleférhet.

A hivatkozott tervek szerint milliárdos megtakarítást kíván a MÁV-Start elérni azzal, hogy Bz motorvonatokat von ki a kisebb mellékvonalakról, amikkel pedig dízelmozdonyos vonatokat váltanának ki. A nemrég újranyitott mellékvonalakon a napi 5-6 vonat  helyett csak két pár üzemelne, a menetrendet úgy módosítják, hogy lesz, ahol egy motorvonat üzemelne csak.

hírek szerint április elsejétől leállhat a vonatok tizede, de akár az ötöde is. Megszűnhet több, az ütemes menetrenden felüli vonat, nem várható ritkítás azonban az elővárosi vonalakon. Emellett a változtatással kitolódna az esedékes kocsi és mozdonybeszerzések időpontja is.

Sok szakértő óva int a drasztikus járatcsökkentéstől, mivel ez leginkább látszatmegoldás, érdemi megtakarítás a vasút nagy fix költségei miatt nem érhető el vele.  Ugyanakkor a szolgáltatási színvonal komolyan visszaeshet, ami újabb utasokat vonna el a vasúttól. Legutóbb 2009-ben próbálkoztak járatritkítással az átfogó reform helyett.