Hatalmas veszteséget jelentett az Erste

2012.03.01. 12:49 Módosítva: 2012.03.01. 15:09

Az Erste Bank 157,6 milliárd forintos adózott veszteséget könyvelt el 2011-re – derült ki a társaság részletes beszámolójából. Ez rekordot jelent, ekkora veszteséget még soha egyetlen bank sem szenvedett el Magyarországon.

A bank 2011-es eredményét leginkább a kockázati költségek rontották, ezek 237 milliárd forintra rúgtak az előző évi 68 milliárd forint után. Ebből 110 milliárd a lakossági, 100 milliárd pedig a vállalati üzletágban jelentkezett, a maradék az érdekeltségek vesztesége (különösen lízing). A kockázati költségek emelkedése mögött meghúzódó jelenség, hogy a bank nem teljesítő hiteleinek aránya 11,7 százalékról 20,5 százalékra nőtt 2011-ben, ebből a lakossági NPL-ráta 16,3 százalék, a vállalati 29,0 százalék volt – írja a portfolio.hu.

A veszteségeket a lakossági üzletágban nagyon megnyomta a végtörlesztés miatti közel 60 milliárd forintos veszteségek. A bank ingatlanfedezetű devizahiteleinek 27-28 százalékát törlesztették (a darabszám arányában), összesen 217 milliárd forint értékben, ezzel mintegy 25 ezer ügyfél szabadult meg a devizahitelétől. A végtörlesztések 99 százaléka svájci frank alapú kölcsönt érintett, a rögzített 180 forintos frankár miatt a végtörlesztők a 217 milliárdból csak 159 milliárdot fizettek be – a különbözet volt a bank vesztesége. Jelasity Radován elnök-vezérigazgató szerint a végtörlesztés elsősorban az önerőből törleszteni képes jó ügyfeleket szívta el, ezért a lakossági devizahitel-portfólión belül az egyébként is magas nemteljesítő-arány várhatóan emelkedni fog.

Az utolsó negyedéveben a vállalati hitelportfólióban is nagy veszteségek keletkeztek, de az eredmények prezentálásáról szóló sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Erste folytatja a kockázatvállalást, a jó vállalkozásokat továbbra is hitelezni fogja.

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató elmondta: az Erste lényegesen átalakítja stratégiáját és új üzleti modellt keres. Ebben kiemelt szerepe lesz a jobb ügyfélkört megcélzó prémium-üzletág megerősítésének illetve a fiatal családok, diákok megszerzésének. A bankvezér szerint a betéti állomány növelésére nagyobb hangsúlyt helyeznek a jövőben, mert a bank hitel/betét aránya az utóbbi időszak javulása után is extrém magas, 192 százalékon áll. (A száz százalékos mutató azt jelzi, hogy egy banknak ugyanannyi hitele van, mint amennyi betétszámlát vezet. Az Erste ezen az egészségesnek mondott arányon jócskán túllépet a 192 százalékos aránnyal, lehetőségeihez képest a hitelezés területén túlterjeszkedve nagyon sok külső forrást vont be, a cél most ennek a kitettségnek a leépítése.) A vezérigazgató szerint az arány javulását támogatja, hogy a magasnak számító 7 százalékos jegybanki kamat, illetve a 9 százalék körül állampapír-hozamok miatt szinte csak két számjegyű kamatokkal kínálnak kölcsönöket a bankok, ami miatt a kereslet alacsony és várhatóan az is marad.

Meglepetés az OTP-től

Jelasity Radován szerint több bankot, köztük az Erstét is meglepte, hogy az OTP saját konstrukciót dolgozott ki a frankhiteles önkormányzatok adósságátütemezésére. A vezérigazgató szerint az OTP bejelentése azért volt meglepő, mert a Bankszövetségen belül külön bizottság foglalkozott az önkormányzatok ügyével, de az OTP ebben a körben sem egyeztette a javaslatát. Az OTP megoldása szerinte nem oldja meg a problémát, csak időben tolja ki, szerinte azonban véglegeset megoldást kell találni az önkormányzatok bajaira – amit azonban nem részletezett.