GKI: 200-300 milliárdos kiigazítás kell

2012.03.05. 07:21 Módosítva: 2012.03.05. 07:23

Továbbra is 2,9 százalék körüli államháztartási hiányt valószínűsít 2012-re a GKI Gazdaságkutató Zrt. A gazdaságkutató az előrejelzésében rámutat: ehhez többszöri, az év egészében 200-300 milliárd forintos korrekcióra lesz szükség.

A GKI szerint az év eleji, pénzpiaci finanszírozási krízissel fenyegető helyzethez képest februárban a forint árfolyama közel 10 százalékkal erősödött, az állampapír-kibocsátások sikeresebbek és alacsonyabb hozamúak lettek, a cds-elár több mint 200 ponttal csökkent. Ugyanakkor még a 2012. februári kamatszintek is olyan magasak, amelyeken a magyar államadósság hosszú távon nem finanszírozható - áll a prognózisban.

A gazdaságkutató szerint egyelőre nem látszik az a fordulat, amely elengedhetetlen lenne az európai piacgazdaságokban szokásos jogbiztonság helyreállításához, a költségvetési folyamatok tartós kiigazításához. Az IMF-tárgyalások megkezdésének elhúzódása újabb sokkot okozhat Magyarország pénzügyi megítélésében.

Az EU legfrissebb előrejelzése 2012-re az euróövezetben 0,3 százalékos visszaesést valószínűsít, a régiós országok közül csak Magyarország esetében várnak 0,1 százalékos recessziót. A GKI pesszimistább, fenntartja 1,5 százalékos visszaesést tartalmazó előrejelzését.

A GKI kutatói szerint pusztán a tavalyi agrárnövekedés elmaradása mintegy 1 százalékponttal csökkenti az idei GDP-t. Bár az ipari kivitel az autógyártó beruházások miatt dinamikus lesz, az európai dekonjunktúra, a Nokia és a Malév kiesése mérsékli az ütemet. A belföldi kereslet jelentősen csökken. A lakosság fogyasztása 2,5 százalékkal mérséklődik. A beruházások 4 százalékkal tovább csökkennek.

A GKI korábbi előrejelzéséhez hasonlóan valószínűtlennek tartja a 2012-re tervezett 2,5 százalékos államháztartási hiány elérését. Ugyanakkor a kormányra nagy nyomás nehezedik, hogy a hivatalosan még mindig nem várt visszaesés esetén is 3 százalék alatt maradjon a deficit - olvasható az előrejelzésben. Ezért a gazdaságkutató 2,9 százalék körüli hiányt valószínűsít 2012-re. Ehhez a GKI szerint - részben az IMF-tárgyalások által meghatározott területeken - többszöri, az év egészében 200-300 milliárd forintos korrekcióra lesz szükség.