Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Király: Ne várd a májust, Péterem

2012.03.08. 12:10

A magyar adósságszintek nagyon közel vannak azokhoz a kritikus értékekhez, ahonnan már a gazdaság potenciális növekedési lehetősége csökken. A mostani, magas kockázati felárat jelentős 8 százalékos kamatok és a 1,5 százalékos potenciális növekedés mellett plusz 3,5-4 százalékos elsődleges költségvetési egyenleg kellene ahhoz, hogy az államadósság szinten maradjon – mondta Király Júlia, az MNB alelnöke a Portfolio.hu Forint, Válság, Államadósság konferenciáján.

Mivel a potenciális növekedési lehetőségünkön nem tudunk most javítani, és az elsődleges egyenleg sem lesz 1-1,5 százaléknál nagyobb, ezért csak a kockázati felárak csökkenésével érhetjük el az államadósság csökkenését. Ezek, vagyis a kamatok pedig csak akkor fognak csökkenni, ha megállapodunk az IMF-fel egy biztonsági védőhálóról, fogalmazott Király.

Veszélyes határon vagyunk

Ráadásul azzal is szembe kell néznünk, hogy a külföldi anyabankok meg akarják újítani finanszírozási stratégiájukat, ami lényegében hitelezéscsökkentést jelent, ami a potenciális növekedési lehetőségek sérülésében csap le. Ha a belső források (bankbetétek) nem képesek olyan ütemben növekedni, mint a hitelek kiszívása, akkor az hitelezési veszteséget és komoly gazdasági növekedési veszteséget jelent. Király szerint veszélyes határon mozgunk, a potenciális növekedési lehetőségeinket kockáztatjuk, ezért most gazdaságpolitikai fordulat és IMF–EU-hitelmegállapodás kell.

„Sosem gondoltam, hogy május előtt megállapodás lesz” – mondta Bod Péter Ákos volt jegybankelnök felszólalásában, amire Király úgy reagált: „ne várd a májust, Péterem”, mondván: szerinte csak akkor lesz megállapodás, ha gazdaságpolitikai fordulat lesz.

A vállalkozások nagy része költségcsökkentési lépéseket hajtott végre, és nem nagyon mentek a bankokhoz, vagyis van egy súlyos hitelkeresleti probléma is, mondta Bod, részben arra reagálva, amit korábban Jelasity Radovan, az Erste elnök-vezérigazgatója említett, miszerint tavaly egész évben annyi új hitel adott ki a magyar bankrendszer, mint 2007-ben és 2008-ban egy-egy negyedév alatt. Bod szerint ráadásul az is problémát okoz, hogy a gazdaságba érkező pénzek egyharmada vállalatokon keresztül érkezik az országban, és most ezek a vállalatok is kivárnak, nézegetik Magyarországot, hogy egyáltalán adjanak-e pénzt.

Látni kellene a jövőt

Csaba László közgazdász szerint nagyon fontos az, hogy a jövőtől mit várunk, ezért lenne fontos, hogy a kormány egy középtávú stratégiával álljon elő. Ennek örülne az üzleti világ, sokkal könnyebb lenne megegyezni az EU-val és az IMF-fel is. A kiindulópont a bizonytalanság, a beruházások összehúzódása, ezek megváltoztatásában a kormányzatnak kiemelt szerepe van.

Ha valaki látja már a jövőt, akkor elkezd majd először saját forrásból növekedni, egy fellendülő szakaszban jöhetnének a hitelek is. Szerinte az nem működik, hogy fordítva ülünk a lovon, hogy egy csomó pénzt nyomunk a gazdaságba, amiből majd növekedés lesz. Előbb a bizalmat kell megteremteni, a beruházások fellendülése ezután jöhet.

Az, hogy onnan vesszük el a pénzt, ahol találunk, egy több ezer éves technikai, utalt a bankadóra és a különböző válságadókra Bod Péter. Szerinte, ha egyszer azt mondják, hogy kell a pénz, azt sok vállalatvezető megérti, de a kormány utána is folytatta a sértegetést és a sarcolást, ami már nehezen érthető külföldön és bizonytalanságot szül. Szerinte nem is az egyes intézkedésekkel, hanem az intézkedések összességével van baj. Mindez együtt túl sok, és túl bonyolult.

A kormányzás az első pillanattól kezdve fut az események után, onnantól kezdve, hogy 2010 nyarán az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy a költségvetési hiány nem mehet 3,8 százalék fölé. Attól kezdve minden héten jött egy olyan bejelentés, ami nem következett a választások előtti (kisebb államra, kisebb adókra, kiszámíthatóságra) vonatkozó ígéretekből, mondta Csaba László.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.