Érdekcsoportok irányítják az államot

2012.03.08. 11:11
Magánérdekek érvényesülnek a közérdek helyett a magyar politikában a Transparency International legújabb jelentése szerint. Meggyengült a fékek és ellensúlyok rendszere, a kontrollintézmények pedig képtelenek a hatalmat korlátozni, közölte a korrupcióellenes nemzetközi szervezet.

Új korrupciós minta rajzolódik ki Magyarországon: az államot befolyásos érdekcsoportok irányítják - írja a Transparency International legújabb jelentéséről, a Nemzeti integritás tanulmányról kiadott közleményében. A jelentés szerint ennek oka a politikai és üzleti elit között fonódó szoros kapcsolatrendszer, a kontrollintézmények függetlenségének kétségessége és a jogalkotási folyamat átláthatatlansága, így „a pártfinanszírozás és az üzleti szektor szembesül a legriasztóbb korrupciós kockázatokkal”.

A ma bemutatott jelentés kiemeli, hogy a magyarországi fékek és ellensúlyok rendszere meggyengült, ezáltal pedig az intézmények integritása is sérült. Még ahol az elfogadott jogszabály megfelelő alapokat is teremt a függetlenséghez, kétséges, hogy az olyan kontrollintézmények, mint az Állami Számvevőszék vagy a bírósági igazgatás új szervei képesek-e befolyástól mentesen működni a gyakorlatban.

A tanulmány 13 intézmény és szektor teljesítményét és korrupciós kockázatait értékeli, a politikát és az igazságszolgáltatást éppúgy, mint a médiát és az üzleti szektort. Az integritásrendszer vizsgálatára második alkalommal került sor Magyarországon, ezúttal egy 25 európai országban zajló kutatás keretében.

Zűrös a pártfinanszírozás és az üzleti szektor

A legaggasztóbb korrupciós kockázatokkal továbbra is a pártfinanszírozás és az üzleti szektor szembesül. A párt- és kampányfinanszírozási szabályok nem biztosítják az átláthatóságot, illetve a számonkérhetőséget, ennek következtében a politikai pártok a működésüket homályos, nem azonosítható forrásokból finanszírozzák.

Az üzleti szektorban a gazdasági válság és a rohamtempóban zajló jogalkotás a korábbiaknál még zűrzavarosabb helyzetet teremtett. A gazdasági társaságok súlyos adminisztrációs terhekkel és kiszámíthatatlan állami beavatkozásokkal szembesülnek. A csődeljárás, a felszámolások, közbeszerzések, valamint a hatósági engedélyek megszerzése rejtenek magukban magas korrupciós kockázatot.

Lenne mit tenni

A korrupciós veszélyek csökkentésére a szervezet ajánláslistát állított össze. E szerint a legfontosabb lépések közé tartozik a független intézményekre gyakorolt politikai befolyás csökkentése, a párt- és kampányfinanszírozás szigorúbb szabályozása, a közérdekű bejelentők hatékony védelme, és egy valamennyi érintett szektort és intézményt felölelő, átfogó korrupció ellenes program megvalósítása.

Magyarország gyenge integritásrendszere aláássa a gazdasági stabilitást, és akadályozza a gazdasági szereplők közti bizalom újjáépítésére irányuló erőfeszítéseket, ezért a TI szerint a kormánynak egy rendszerszintű és hatékony korrupció ellenes programot kell megvalósítania a központi közigazgatás integritására összpontosító kezdeményezés mellett.