Fellegi: Akarjuk a hitelmegállapodást

2012.03.08. 09:16 Módosítva: 2012.03.08. 09:59

A megingott piaci bizalom helyreállításában vagyunk érdekelt, és mindent meg fogunk tenni ezért - fogalmazott Fellegi Tamás, az EU-IMF-megállapodásért felelős tárca nélküli miniszter a portfolio.hu Forint, Válság, Államadósság konferenciáján.

Fellegi - aki két hónapja nem szólalt meg a tárgyalások ügyében - most úgy fogalmazott: készek vagyunk akár holnap megkezdeni a tárghyalásokat a nemzetközi hitelcsomagról a nemzetközi partnerekkel. Szerinte nem igazak azok az elemzői vélemények, melyek szerint a kormány nem akar mielőbbi hitelmegállapodást, és csak az időhűzásra játszik.

Fellegi szavaiból kiderült: a lassúság azzal magyarázható, hogy nagyon bonyolult jogi keretek között kell megtalálni a megoldást. A magyar delegáció célja pedig nem a konfliktusok elkerülése - ami akár nemzeti érdekeink és szuverenitásunk teljes feladását is jelentené - hanem ezeknek a konfliktusos pontoknak a megbeszélése, a kompromisszum megtalálása.

A portfolio.hu tudósítása szerint Fellegi a kormány és az Európai Bizottság közötti viták lényegét úgy írta le: a vitatott kérdések továbbra sem gazdasági, hanem inkább politikaiak, és kötelezettségszegési eljárások köntösébe vannak öltöztetve. Leszögezte: "meg akarunk és meg is fogunk állapodni, de ahhoz nemcsak nekünk, hanem a másik két félnek (Európai Bizottság, Nemzetközi Valutaalap - a szerk.) is a tárgyalóasztalhoz kell ülni".

A tárca nélküli miniszter megismételte azt a korábbi jelzését, miszerint a magyar kormány még mindig nem kapta meg írásban azokat a pontos előfeltételeket, amelyek teljesítése a hivatalos hitelkeretről szóló tárgyalások megkezdéséhez szükséges. Nyitottságot is hangsúlyozott azonban egyúttal, mivel elmondta: a következő időszakban (pl. jövő héten Washingtonban az IMF-nél) lefolytatandó tárgyalások után a kormány "haladéktalanul beterjeszti a parlamentnek" a szükséges törvénymódosításokat.

A tárgyalásokon terítékre kerül a személyi jövedelemadó- és a társasági adó változtatásának hatása a költségvetésre, a közösségi közlekedés fenntartható finanszírozása, az egyszeri tételek és a strukturális reformok hatása a költségvetésre - sorolta a témákat Fellegi Tamás, azt is közölve, hogy a jövő héten Washingtonba utazik tárgyalni az IMF-vezetőivel.