Súlyos mínuszban a nyugdíjkasszák

2012.03.08. 07:58 Módosítva: 2012.03.08. 08:01

A hozamok pozitívak voltak összességében véve, a működési eredmények terén viszont súlyos mínuszban zárták az esztendőt a magánnyugdíjpénztárak - írta csütörtöki számában a Világgazdaság.

A napilap összesítése szerint a piaci szereplők folyamatosan dobták be a törülközőt, tavaly év végére csak 13 kassza maradt. Múlt év végére a magánnyugdíjpénztáraknak 99.601 tagjuk maradt, számláikon mintegy 226,3 milliárd forinttal.

A lap szerint a pénztárakat érintő jogszabályok rendkívül megnehezítették az intézmények gazdálkodását, a szektor az év végére 5,9 milliárd forintos veszteséget halmozott fel. A Világgazdaság előrevetítette: az idén vélhetően még tovább csökken a kasszák száma.

A kasszatagoknak március végéig lehet eldönteniük, hogy a kormány tervei szerint végleg az államhoz csatornázott járulékok ellenére a magánpénztánál maradnak, vagyaz állami nyugdíjrendszert választják. Előbbi esetben megtarthatják egyéni számlájuk egyenlegét, és kapnak állami nyugdíjat is – bár azt, hogy mennyit, nehéz lenne megmondani. A Nemzetgazdasági Minisztérium értelmezése szerint teljes, 100 százalékos állami nyugdíjat kapnak, a nyugdíjfolyósító igazgatóság értelmezése szerint viszont majd csak 75 százalékos jogosultság járna nekik, habár minden befizetésük az államhoz érkezik ezután.