Döbbenetesen szegény az ország fele

2012.03.13. 14:18 Módosítva: 2012.03.13. 14:24

Kedden közzétette az Európai Unió régiónak jövedelmi ranglistáját az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A 2009-es egy főre jutó GDP alapján készített rangsor egyfelől megerősíti azt, hogy elképesztő különbségek vannak életszínvonal, jövedelem és gazdasági teljesítmény terén az Európai Unió nyugati és keleti fele között.

Másfelől arra is utal az összeállítás, hogy Magyarországnak a Dunától keletre eső része, valamint a dél-dunántúli régiója inkább a kelet-, mintsem a közép-európai térséghez tartozik. Legalábbis ezt jelzi, hogy a hétből négy magyarországi régió is bekerült a húsz legszegényebb térség listájára (míg a legmagasabb GDP-t termelő húszas listán egy magyar régió sincs); a rangsorban egyébként 271 európai uniós régió szerepel.

Az uniósstatisztikai hivatal adatai alapján Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl térségei vannak hazánkban a legrosszabb helyzetben. A négy lemaradó közül még a legjobban teljesítő dél-dunántúli régió is csak az EU27-ek átlagos vásárlóerejének 45 százalékát éri el, és itthon csak a közép-magyarországi régió tudta meghaladni az átlagot (mindössze 5 százalékkal).

Az alsó húsz további helyeit Bulgária, Románia Lengyelország régiói viszik el, a lengyelektől szintén a keleti országrészben lévő térségek kerültek a szégyenlistára (amelyen az utolsó öt helyből négyet bolgárok foglalnak el). Vagyis teljesen kimarad belőle a közép-európai térség többi volt szocialista állama, így a szomszédos Szlovénia, vagy a visegrádi négyesbe tartozó Szlovákia és Csehország. Sőt ők inkább büszkék lehetnek. Prága a hetedik helyre került a legjobb és leggazdagabb régiók között – de így is két hellyel lemaradt az uniós átlag GDP-jének 178 százalékát produkáló, és ezzel ötödik helyet megszerző pozsonyi régió mögött.

Fotó: Nagy Attila

A legjobban teljesítő, és így listavezető régió mellesleg London belső része. Az itteni regionális GDP 332 százaléka az EU átlagának, ami kimagasló, mivel a második helyen levő Luxembourg is „csak” 266 százalékot ért el. A londoniak több mint 12-szer ekkora GDP-t produkálnak, mint az EU legszegényebb térsége, a bulgáriai Severozapaden.

Az Eurostat számításait 2009-es GDP adatokra alapozva végezte el, és hogy kiszűrje az egyenlőtlenségeket vásárlóerős paritáson számolt. Bár az elmúlt 3 évben lehettek elmozdulások nem valószínű, hogy Magyarország helyzete túl sokat javult volna.