Bizonytalanságok az IMF-tárgyalás körül

2012.03.23. 10:47
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Ha ismét felerősödne a globális kockázatkerülés, akkor ilyen helyzetben biztosra vehető, hogy a régiós devizák közül a forint gyengülne leginkább - figyelmeztet devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa.

    Továbbra sincs komolyabb hír az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban, és mivel még mindig nincs hivatalos dátum, ezért az elmúlt hetek 288-293 közötti sávjának tetején tartózkodik az EUR/HUF árfolyama. Tegnap az Államadósságkezelő Központ vezetője, Töröcskei István nyilatkozata szerint elképzelhető, hogy megfelelő piaci feltételek mellett, még az IMF megállapodás előtt lebonyolítanának egy kötvénykibocsátást. Elsősorban dollárban denominált kötvényekről lenne szó, de esélyes lehet a jen, vagy akár rubel alapú kibocsátás is. Erre a hírre nem reagált számottevően a forint, így maradtunk a 293-as szint felett ma reggelre is.

    Ahogy az EUR/HUF árfolyama, úgy a kötvényhozamok, és a CDS-felárunk is emelkedést mutatott tegnap, mivel fokozódik a bizonytalanság az IMF szerződéssel kapcsolatban. Ha ismét felerősödne a globális kockázatkerülés, akkor ilyen helyzetben biztosra vehető, hogy a régiós devizák közül a forint gyengülne leginkább, véli Karsai.

    A meglepően gyengére sikeredett európai beszerzési manager indexek 100 pontos esést produkáltak az EUR/USD árfolyamában, ezek az adatok okozták a csütörtök délelőtti árfolyamesést. A kurzus 1,3240-ról meglehetősen gyorsan 1,3140-ig esett, míg az USD/HUF esetében az árfolyam 220,50-ről 224-ig emelkedett.

    A Commerzbank munkatársa szerint pénteken adat szempontból nem lesz izgalmas napunk, csupán az új lakások eladási statisztikáját fogják közzétenni az USA-ban. Washingtonban viszont tart a FED egy konferenciát, ahol részt vesznek a brit, illetve a japán jegybank illetékesei is, hogy megvitassák azt, hogy milyen új eszközökkel lehetne életet lehelni világgazdaságba, hogy beindulhasson egy tartósabb növekedés. A délelőtt folyamán a gyenge PMI számok által okozott dollárerősödés már a múlté, az euró/dollár keresztárfolyama ismét az 1,33-as szinteket vette célba.  Nincs változás a tegnapi naphoz képest, oldalazó EUR/CHF 1,2060-nál, és 243 körüli CHF/HUF árfolyamra számíthatunk a mai nap folyamán.